Србија

ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Ситуација је све тежа, нисмо могли ни да замислимо да ће се ДЕСИТИ ОВАКО НЕШТО

Ситуација је све тежа!

Начелник Клинике за реанимацију и анестезиологију КБЦ „Драгиша Мишовић“, професор доктор Предраг Стевановић, каже за РТС да нико није могао да очекује да ће овај талас епидемије бити оволико тежи од претходног. Ових дана се само потврдило да увек има теже, истиче Стевановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Београд је јуче забележио највећи број позитивних на коронавирус од почетка епидемије, регистровано је 1.144 случајева. Болнички капацитети убрзано се пуне и зато је Клиничко-болнички центар „Драгиша Мишовић“ поново у потпуности у ковид режиму.

Доктор Предраг Стевановић каже да се тренутно у том клиничко-болничком центру лече 302 пацијента, од тога 14 деце, 10 мајки и једна породиља.

„Од јуче од када смо ушли у пуном капацитету у ковид режим примили смо 118 пацијената, успели смо само седам да отпустимо“, додаје Стевановић.

Указао је да је у овом таласу карактеристично да су то сада доста тешки пацијенти.

„Ми тренутно имамо 57 пацијената у јединици интензивног лечења, од тога 33 на машини за дисање. Нису сви интубирани, има их на инвазивном и неинвазивном облику вентилације, али то само говори колико је тешких пацијената примљено у КБЦ ‘Драгиша Мишовић'“, истиче Стевановић.

Када је реч о старосној структури, наводи да су више примали старије пацијенте, али да то не значи да нема и млађих.

Истакао је да нико није могао да очекује да ће овај талас бити оволико тежи од претходног.

„Други талас, јун месец нам је био пакао. Нисам могао да замислим да може нешто да буде теже. Ових дана се само потврдило да увек има теже и сада смо имали један страшан притисак пацијената и зато су се и ове болнице пребациле у ковид режим. Једноставно, има их јако пуно и чујете стално сирене кола Хитне помоћи“, наглашава доктор.

„Да ли треба ишта рећи када примите 118 пацијената за један дан у болницу, јасно вам је онда колико је то тешко“, додаје Стевановић.

„У својих 35 година нисам радио са тежим пацијентима“

Наводи да о ковиду 19 толико знамо да пацијенти који немају значајне симптоме могу да се лече код куће, али да они морају да се јаве у ковид амбуланте.

„Морају бити регистровани, морају се контролисати њихови контакти, јер су они преносиоци и они могу да нам отежају посао“, каже Стевановић.

Указао је да у болницама има места за теже пацијенте који углавном имају једнострану или обострану пнеумонију.

„Да би било мање тих пацијената морају сви отићи са суспектним симптомима и јавити се у ковид амбуланту“, наглашава доктор.

Многи људи се плаше коронавируса и тога да не заврше на респиратору, а доктор каже да то јесте јако опасно, јер то значи да они имају јако тешку форму болести.

„Осам месеци радимо корону и као ковид центар и сви су лекари и сестре ангажовани, али анестезиолози су невероватно оптерећени, нас нема много и сви су у погону. Радимо са јако тешким пацијентима у најтежим условима где је највећи потенцијал да се заразите и пренесете то својим породицама“, поручује Стевановић.

Због тога је, како каже, важно да се сви придржавамо мера да бисмо заштитили себе и своје ближње, да би било мање оних који завршавају на респираторима и како би олакшали посао и анестезиолозима.

„Тај посао је толико тежак да верујте у својих 35 година ја нисам радио са тежим пацијентима“, каже Стевановић.

„Ми о ковиду већ знамо доста, у целом свету се зна доста, али нас он још увек изненађује и ви можете имати пацијента који је сасвим добар и он за пет минута крене у прогресију болести“, закључује Стевановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС