Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ СРПСКОГ ДОКТОРА: Полицијски час и драконске мере ће бити уведени због њих

Проф. др Владимир Дилигенски, неуропсихијатар и управник психијатрије КБЦ „Драгиша Мишовић“ гостовао је на РТС-у где је дао објашњење који су то људи који одбијају да носе маске у затвореном, иако је ова мера законом регулисана у Србији.

– Мислим да ће ускоро доћи моменат када ће то бити заповест, ношење маски у затвореном, да више неће бити „хоћеш или нећеш“. Улазимо у једну веома кризну ситуацију, болнице су препуне болесних људи, расте број заражених међу особљем. Бојим се да смо само на предворју великих проблема који нас чекају. Видимо шта се дешава у Шпанији, Француској, Италији, Аустрији, мислим да ћемо бити принуђени да донесемо драконске мере, ограничења кретања, сталног ношења маски и то ће бити најмања мера која ће моћи да се донесе и која ће морати да се спроводи – истиче др Дилигенски и додаје да ношење маски на отвореном није неки проблем и да се на то човек навикне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто неки људи не носе маске, да ли је у питању бунт, неповерење или нешто друго?

– Ви имате између 5 и 10 одсто поремећај личности који увек иду „уз ветар“ – каже доктор и додаје да уопште није престрог, да у општој популацији тога има увек.

– Намерно неће да носе, зашто – људи су презаморени, свега им је доста, некад је то и резултат неке инерције, није им ни до чега. Ако се пропишу мере и уведу драконске казне, носиће сви. То је најмање што може да се учени, а здравствени систем највише терет подноси, лекари и особље раде под маскама и скафандерима – каже др Дилигенски и напомиње да се стари дисциплиновано придржавају мера.

– Старији поштују јер се плаше за свој живот, млађи мисле да, ако се и заразе, да ће имати блажи облик или без симптома – каже доктор и напомиње да је сама неизвесност око короне нас чини напетим и узнемиреним. Истиче и да смо склони ‘катострофичним размишљањима’, а решење види у „проналаску мира“.

– Треба да нађемо мир сами са собом и у оквиру породице, треба бити и физички активан јер се вежбањем опуштамо. Комуникација са другима је важна – истиче др Дилигенски.

Извор: Блиц