Србија

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИО СВЕ! Ово је детаљна прогноза: Ево када нам стиже зима!

Дневни максимум од 8 до 14 степени Целзијуса те ће у областима где се ниски обалци разиђу без обзира на захлађење по висини при тлу бити мало топлије.

Наредних дана снажно поље антициклона са центром над нашим делом Европе условљаваће врло висок ваздушни притисак, десцедентне (силазне) струје у атмосфери, честу појаву температурне инверзије уз маглу и ниске облаке, објашњава метеоролог Марко Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најчешћа појава магле се очекује над низијама и планинским котлинама региона те ће над овим пределима дневни максимуми бити од 5 до 10 Целзијуса, док ће знатно више сунца бити на планинама, изнад инверсног слоја те ће тамо максимуми бити и до 16 степени Целзијуса, а дуж Јадрана и на југу Херцеговине и до око 18 степени Целзијуса. Преовлађиваће суво осим појаве локалне росуље из магле и ниских облака.

Око среде ће се са истока ка нама пребавицати мање количине хладног ваздуха те ће уз јачање ваздушног струјања доћи до појаве разбијања магле и ниских облака, посебно у кошавском подручју где ће на кратко почети слаба до умерена кошава. На западу и даље тихо без значајног ветра и често тмурно време.

Дневни максимум од 8 до 14 степени Целзијуса те ће у областима где се ниски облаци разиђу без обзира на захлађење по висини при тлу бити мало топлије него у првом делу недеље. Над крајњим истоком Србије остаје турно уз росуљу.

Око петка и за следећи викенд поново доминација антициклона уз честу појаву магле и ниских облака који ће се понегде задржавати већи део дана. Ветар слаб, а дневни максимум у магловитим пределима од 5 до 10, а у пределима без магле до 14 степени Целзијуса.

Што се тиче минималних температуре, у пределима где не буде целодневне магле уз малу дневну амплитуду минимуми изнад нуле од 2 до 5 степени Целзијуса, а тамо где не буде целодневне магле уз велику дневну амплитуду минимуми од -3 до 3 степена Целзијуса.

Око 17. новембра стоји сигнал за још једно мање спуштање хладног и сувог ваздуха са североистока, посебно ка истоку нашег региона те би тамо максимум био око 3 степена Целзијуса, док би на осталим пределима било од 5 до 13 степени Целзијуса.

Тек око 20. новембра почиње да се јавља сигнал за конкретнију измену синоптике која би нам у трећој декади месеца могла донети динамичније и падавинама свакако богатије време.

Наредних дана ће магла и ниски облаци у великој мери одређовати веменске одлике, а синоптички ће то бити период доминације јаког антициклона уз суво и стабилно време.

 

 

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Ало.рс)