Србија

Све школе у овом граду биће затворене до 1. децембра, Синдикат тражи прекид наставе у целој Србији

Три репрезентативна синдиката образовања у Србији, Синдикат радника у просвети, Синдикат образовања и Грански синдикат просветних радника Независност, затражила су данас прекид непосредне наставе у школама.

У допису упућеном председници Владе, ресорном министру просвете и Кризном штабу овај захтев су образложили тиме да се њихови подаци са терена о броју заражених ђака и наставног особља разликују од оних које је пре два дана изнела премијерка Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводе да је према њиховим изворима број оболелих ученика вишеструко већи, с тим што се, како кажу, не тестирају сви ученици који имају карактеристичне симптоме, него се шаљу у изолацију, па ни тај број не улази у званичне извештаје.“Према нашим подацима са терена, број инфицираних наставника је изузетно висок“ наводи се у допису три синдикалне централе уз претпоставку – да ако у просеку свака школа има до три инфицирана, а постоји 1750 школа, онда је број заражених око 5000″.

Врбас први град у Србији у ком су сва деца повучена из школа

У општини Врбас проглашена је ванредна ситуација, а због погоршане епидемиолошке ситуације од данас све основне, средње и високошколске установе на подручју те општине прелазе на онлајн наставу у наредних 15 дана.

Штаб за ванредне ситуације општине Врбас саопштио је да је меру преласка школа на онлајн наставу донео у циљу заштите здравља ученика и запослених у образовним установама, наведено је у закључку Штаба објављеном на сајту општине.

Такође, донета је одлука да предшколску установу похађају само деца чија су оба родитеља запослена и у чијој ужој породици нема лица позитивних на вирус корона, као ни оних који су у самоизолацији због контаката са зараженим особама.

Из Штаба за ванредне ситуације у том граду саопштено је да је у последња три дана извршено више од 160 прегледа од којих је позитиван резултат потврђен код 104 пацијента.

Извор: sputniknews