Свет

БОЖИЋ У ДОБА КОРОНЕ: Ево које мере ће важити широм Европе током празника!

Европски лидери су се овог месеца нашли пред тешком дилемом: да ли ће дозволити да се грађани окупе током божићних и новогодишњих празника или ће уништити свима славље како би спречили трећи талас корона вируса на континенту?

Уколико дозволе празничне сајмове, путовања и окупљања ризикују да у нову годину уђу са новим таласом вируса. Ако строге мере оставе на снази, биће то тежак ударац за већ повређену економију, али и за грађане којима је преко потребна забава и скретање мисли са туробне свакодневице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многе земље су већ преломиле.

„Блиндирани празници“ у Италији

Предстојеће божићне и новогодишње пазнике Италијани ће провести у околностима које медији описују једном речју – „блиндирано“. Влада је усвојила пакет антиковид мера које ће бити на снази од 21. децембра све до 6. јануара.

Остаје на снази подела Италије на обојене зоне, према епидемиолошкој ситуацији, што омогучава прилагођавање мера локалној ситуацији. И даље ће важити забрана кретања од 22 до 6 сати ујутру, а у празничним ноћима биће забрањено прелазити и општинске границе.

Неће бити дозвољена путовање ван регија, а они који путују у иностранство по повратку ће морати да буду у карантину 14 дана. Исто важи и за странце који долазе у Италију, па празнични одмор у тој земљи ове године практично неће бити могућ. Већ је ступила на снагу одредба да они који долазе из 27 земаља ЕУ при доласку у Италију морају да имају потврду да су негативно тестирани на корона вирус.

Влада не може да нареди колико ће неко имати гостију на празничној вечери, али се новим мерама чврсто саветује да се окупљања сведу на најмању могућу меру и ограниче на особе са којима се иначе живи.

Од ове недеље па до 6. јануара продавнице ће бити отворене до 21 сат, ресторани могу да буду отворени до 18 сати укључујући и дане празника, скијашки центри и хотели остају затворени, као и позоришта и биоскопи. У ноћима божићних празника и других религиозних служби миса ће се служити раније и биће одржано више од једне мисе да би се избегло велико истовремено окупљање верника.

Образлажући нове мере премијер Ђузепе Конте је рекао да су строге, али неопходне да би се очувао ниво заштите остварен у последњих 15 дана. Он је апеловао на грађане да ове године проведу „трезвенији“ Божић, без окупљања, загрљаја и пољубаца.

Без окупљања у Немачкој

До 10. јануара остаје на снази „лајт карантин“. Све остаје као и до сада, рекла је почетком ове недеље Ангела Меркел. Немачка канцеларка и премијери савезних покрајина постигли су договор о продужавању постојећих мера све до краја празника. „У основи све остаје као и до сада“, рекла је канцеларка.

То значи да ће до 10. јануара бити затворени угоститељски објекти, културне установе и места за забаву. Школе и продавнице остају отворене, али уз строже прописе о ношењу маски. Грађани се саветују да избегавају путовања, а од 1. децембра социјална окупљања ограничена су на две породице и пет особа.

Међутим, током католичког Божића доћи ће до привременог ублажавања мера. До 10 људи моћи ће да се састане између 23. децембра и 1. јануара, иако је Меркелова позвала Немце да добро размисле пре него што се окупе у толиком броју. Границе остају затворене за доласке из земаља високог ризике, у које спада и Србија.

Забаве на тераси у Шпанији

Шпанска влада планира „другачији“ празнични период са ограничењем од шест људи на забавама. Препорука је да се празнична окупљања одржавају на терасама ресторана или на другим отвореним локацијама.

Влада ће препоручити и отказивање традиционалне параде којом се прославља празник Три краља 5. јануара. План такође препоручује вентилацију затворених простора и одржавање социјалног дистанцирања тамо где је то потребно. Али што се тиче конкретних мера, ништа још није сигурно.

– Морамо да пронађемо консензус о божићним ограничењима. Када буде одлучено, објавићемо мере – саопштило је министарство здравља.

Строге мере на аустријским границама

Аустрија је под другим националним карантином до 7. децембра, али постоје наде да ће он бити ублажен до католичког Божића. Влада је наредила да се спроведе најмање седам милиона тестова, надајући се да ће то скратити време закључавања. Добровољно масовно тестирање биће спроведено широм земље у недељи пре Божића.

Канцелар Себастијан Курц нагласио је да ће влада о празничним мерама одлучивати на основу података и чињеница. Очекује се да ће у првом таласу попуштања мера након 7. децембра бити отворене школе и непрехрамбене продавнице. Међутим, већ сада се зна да традиционалних божићних сајмова ове године неће бити.

Скијање ће бити дозвољено од 24. децембра, аии ће хотели ће бити затворени до 7. јануара. Паралелно са попуштањем мера у земљи, планира се њихово пооштравање на границама. Сви који долазе у Аустрију из земаља са више од 100 случајева на 100.000 становника, међу које спада Србија, али и Немачка и Италија, мораће у карантин. Улазак у Аустрију из Србије није дозвољен, осим лицима која имају регулисан боравак, као и у посебним случајевима.

Без полицијског часа у Француској

Са првим смањењем стопе ширења вируса у земљи, француска влада је одлучила да почне са попуштањем мера које су биле на снази од 30. октобра. Већина ограничења биће укинута од 15. децембра, таман пред празничну сезону, па ће продавнице, биоскопи и позоришта бити отворени, а породице и пријатељи ће моћи да се посећују.

Моћи ће да се путује неограничено, чак и између региона, а ноћни полицијски час, који остаје на снази, неће важити божићне и новогодишње ноћи. Скијалишта за сада остају затворена, али се влада нада да би ту одлуку могли поново да преиспитају почетном јануара.

Русија

У Русији се главне свечане прославе обично одржавају у новогодишњој ноћи, а многи људи одржавају целоноћне забаве, док се породице окупљају за Божић који православна хришћанска већина у земљи обележава 7. јануара. Ове године ће пандемијска ограничења пореметити планове Русима.

У Москви званичници су најавили нове мере које ће трајати до 15. јануара. То укључује рано затварање ресторана и кафића и ограничење капацитета на 25 одсто у биоскопима и позориштима. Становници старији од 65 година и они у ризичним групама такође ће морати да се самоизолују у овом периоду. Улични празнични фестивал биће отказан.

И други региони су увели слична ограничења. До тога је дошло након што су здравствени званичници упозорили да је епидемиолошка ситуација у земљи и даље нестабилна. Држављани Србије могу да уђу у Русију искључиво директним летом на релацији Београд – Москва, уз негативан ПЦР тест.

Вероватно без попуштања у Мађарској

Мађарска влада одлучиће у понедељак да ли би тренутне рестриктивне мере за сузбијање ширења вируса требало да се продуже током божићних празника. Премијер Виктор Орбан је додао да се здравствени стручњаци чврсто противе било каквом попуштању мера.

У земљи је на снази ноћни полицијски час. Држављани Србије не могу у Мађарску уколико је разлог путовања туристички, а улазак у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције.

Извор: Курир.рс/Блиц