Свет

ДОКТОР ЗЛАТКО ОТКРИО СВЕ! Примио је Фајзерову вакцину и испричао како се осећа након свега!

Млади лекар Златко Ибраџић пре четири дана примио је прву дозу Фајзерове вакцине против короне.

Он ради у Универзитетској болници у Нотингему па је, као здравствени радник, међу првима у Британији примио вакцину. Уједно, колико је познато, он је први Хрват који се вакцинисао против короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Засад ми се Бил Гејтс није јавио. Ништа. Потпуна тишина”, каже доктор кроз шалу, а затим описује како је све то изгледало.

“Нисам чак ни имао температуру, ништа. Практично ни бол. На убодно место добије се вакцина у надлактицу. Ја сам био потпуно океј. Ја сам сутрадан комотно одрадио своју смену од 10 сати у Клиници за опекотине и пластичну хирургију“.

И даље ће се придржавати мера

Каже да је био узбуђен кад је добио термин.

“Кад само кажеш да постајеш део историје. Факат је тако. Идем да урадим нешто што је мало људи за сада урадило, а опет је то процедура кроз коју ће проћи још дословце, говоримо о идућој недељи – милиони и милиони људи”, каже.

Британци, каже, пуцају од националног поноса.

“То се види међу Британцима, да су поносни што смо ми заправо први у свету који имамо доступност вакцини. И овде постоји одређена доза здраве скепсе, али већина људи хоће да се вакцинише”, додаје.

“Без обзира на то што ћу ја сада бити имун, и даље могу да будем преносилац. Док год не добијем смернице од надређених, морам и даље да носим маску јер могу и даље да заразим људе око себе“, каже.

Описао поступак

У разговору за ХРТ 29-годишњи Ибраџић, који је иначе из Сиска, кратко је описао поступак.

“Најпре се прође кроз три формулара са три различита здравствена радника, још једанпут се проверава јесте ли алергични, једноставно превише је филтера кроз које морате да прођете да би се поправила нека грешка”, уверава он.

Идућу дозу ће, каже, добити 28 дана након прве.

“Мени и даље живот иде и скоро да мораш да ме подсетиш да сам се вакцинисао. Значи, никаквих проблема“, каже.

Вакцинација у Британији није обавезна, али већ су попуњени сви термини до краја јануара. Реч је о врло захтевном пројекту.

“Нама за сада још увек вакцина долази војним хеликоптерима из Лондона, из Бирмингема, јер тамо су главна складишта преко којих се онда довози и дистрибуира”, каже.

Послао је поруку свима који сумњају у вакцину.

“Последња студија је показала да инфекција ковидом врло вероватно оставља дугорочне последице и на плућа и на мозак, а још ћемо видети и на шта све остало. Знам, разумем да су људи скептични, али молим вас, слушајте разум, слушајте људе који су стручњаци у томе и по могућности се вакцинишите”, поручује.

 

 

 

 

Извор: ХРТ, ртл.хр