Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ: Само ригорозно кажњавање, не само новчано већ и кривично ће дати резултате

Тиодоровић наводи да је некима та сума новца за казну исплатива да дају, с обзиром на то да им је зарада кршењем мера много већа.

Кључ успеха у борби против ковида је ригорозна контрола над спровођењем мера, с применом кажњавања тако да онај ко организује журке и окупљања буде кажњен кривично за намерно ширење заразе, а не само са 150.000 динара, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо да смањимо ризике, број заражених, а тиме и умрлих, то је најважније – истиче Тиодоровић.

Он наглашава да тренутно Кризни штаб, поред мера за наше грађане који долазе из иностранства инсистира на ригорозној контроли спровођења мера.

– Узмимо Београд, који има 2,5 милиона становника. И нек само један одсто њих не поштује мере, а вероватно је тај број и већи, то је 25.000 људи. А од тога њих 25-30 одсто има такво обољење да мора да се хоспитализује. И зато смо затрпани и зато нам много људи умире. И зато онај ко намерно прави журку треба да одговара и кривично – каже епидемиолог.

Подсећа да је „букнуо пожар“ кад су сви попустили мере и наводи да је сада забрињавајућа тежина клиничке слике јер је много извора инфекције и самим тим људи примају већу количину вируса.

– Досад су људи умирали у клиничким центрима, где су смештани најтежи пацијенти, а сад нам свакодневно умиру по болницама у целој Србији – указује Тиодоровић.

Каже да је још рано да би се видели ефекти мера које су на снази – затварање кафића и других објеката у 17 сати и током викенда и додаје да ће се ефекат тих мера видети око 15. децембра.

– Да смо досад ригорозно кажњавали, не бисмо били у овој ситуацији. Сви смо заједно дошли до закључка да полицијски час и ванредно стање не треба спроводити, него мере ригорозно поштовати – наводи Тиодоровић.

Нова година може да се слави ако се окупи петоро људи уз маске и дистанцу

Додаје да су после 17 часова улице полупразне, али су проблем приватне журке, које, каже, комунална милиција може да лоцира и казни.

– Нисам против тога да људи иду на планине, јер кад скијају, имају шал око уста. Али проблем је понашање у кафићу, ресторану, хотелу. Око 460 само Београђана је у нишким болницама – наглашава Тиодоровић.

Нова година, истиче, може да се слави ако се окупи петоро људи уз маске и дистанцу, док је Божић, наводи, породични празник, и тако би требало и да остане. Ако би се мере, каже, спроводиле до 15. децембра у целини, потпуно и уз ангажовање свих који треба да контролишу, Тиодоровић сматра да бисмо пред Нову годину имали контролисану ситуацију.

– Неке мере остаће до краја 2021, а то су сигурно маске, дистанца и дезинфекција. Надам се да ћемо моћи постепено да укидамо одређене мере за угоститеље и тржне центре, и да ћемо с почетком пролећа и у јуну имати много мирнију и контролисанију ситуацију. А до тада мора да почне вакцинација – закључио је Тиодоровић.

Извор: Курир/srbijadanas.com