Србија

Сјајна вест! СТИЖУ НОВЕ ПАРЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Познат је и ТАЧАН ДАТУМ, спремите се!

У понедељак је почела прва фаза процеса побољшања енергетске ефикасности и завршен је конкурс за градове и општине.

„Локалне самоуправе које су имале новца у свом буџету за енергетску ефикасност су се јавиле на конкурс Министарства рударства и енергетике. Ми причамо о 88 општине, а оне које заиста имају сву документацију, негде 74. Сада је све на јединици локалне самоуправе“, рекла је Зорана Михајловић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додала је да ће јединице локалне самоуправе у наредних неколико дана расписати два јавна позива.

Нема повећавања цена

„Један јавни позив је за фирме, компаније које ће да се баве заменом столарије. Ми причамо не само о замени столарије, врата, прозора, ми причамо о изолацији целих зграда, породичних кућа, замену кровова, замену индивидуалних ложишта. Све је то нешто што може и што улази у овај пројекат“, истакла је Зорана Михајловић.

Нагласила је да ће критеријуми бити јасни и да компаније сада не могу да повисе цене столарије и да ће проћи само оне које су квалитетне, добре и имају реалне цене.

„Онда ће општине и градови расписати јавни позив ка својим грађанима или ка стамбеним заједницама да се јаве и учествују у овом процесу у којем држава и град дају 50 процената, а половину новца дају грађани“, казала је Михајловићева.

„Конкурс за компаније за десет дана, за грађане средином јуна“

Очекује да ће конкурс за компаније бити расписан за неких десет до 15 дана, а конкурс за грађане средином јуна, док се очекује да први уговори буду потписани у јулу.

Зорана Михајловић је истакла да ове године нема новца за све, али да верује да ће следеће године бити на располагању 100 милиона евра.

„Ово је пројекат који траје неколико година. Ово не може да се заврши за 365 дана. Грађани треба да знају, ту смо, хоћемо да помогнемо, хоћемо да се заврши енергетска ефикасност у становима, у породичним кућама“, казала је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс