Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Прети повратак кошаве ОЛУЈНЕ СНАГЕ, снег ће нападати и до 25 цм!

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење због стварања снежног покривача у Србији, а то упозороње је на снази до понедељка.

Према најавама, до краја дана и у току ноћи у југозападној Србији створиће се снежни покривач висине од 5 до 15 цм, у планинама од 15 до 25 цм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Киша која је падала током ноћи у раним јутарњим часовима прешла је у суснежицу и снег. Снежни покривач од неколико центиметара већ је формиран на Каменој Гори и Јабуци.

– За сада су сви путни правци проходни, у току дана спремно дочекујемо интензивније снежне падавине – изјавио је Живко Кијановић, председник Месне заједнице Камена Гора.

Снег већ неколико сати интензивно пада и на Златибору, а у околним селима снежни покривач достигао је висину од десет ценитиметара.

Снежне падавине нису заобишле ни Чачак, рано јутрос киша је прешла у суснежицу и снег.

Снег већ сатима пада на подручју општине Горњи Милановац, а у селима на обронцима планине Сувобор већ је формиран снежни покривач од неколико центиметара.

Најава за следећу недељу

Такође је РХМЗ најавио да ће од понедељка до среде у јужном Банату дувати јак југоисточни ветар (кошава), повремено олујне снаге са максималном брзином од 24 до 28 м/с.

У понедељак нас очекује претежно облачно, ветровито и знатно топлије време.

У већини места у Србији највиша температура ће бити од 10 до 15 степени.

Опрез у вожњи због снега у вечерњим сатима

У Србији ће данас киша у нижим пределима током поподнева и вечери повремено прелазити у суснежицу и снег, па ће возаче углавном пратити мокри коловози и местимично слабија видљивост.

У комбинацији са хладнијим временом може се створити и поледица, што је опасност да возило проклиза, упозорава АМСС.

У планинским пределима јужне и југозападне крајеве Србије доћи ће до формирања снежног покривача, због којих ће поједини планински путеви бити прекривени снегом, а на којима ће поред зимских гума возачима бити потребна и употреба ланаца.

Извор: Телеграф