Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРКЕ! Корона је мутирала, клиничке слике све теже! Ево шта следи!

Докторка Татјана Аџић Вукичевић је оценила да се ова здравствена установа појавила у право време, када је дневни број оболелих износио око 8.000

Руководилац нове ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић сматра да је корона вирус мутирао и оцењује да је, по динамици и тежини клиничке слике, овај трећи талас најтежи, пре свега због велике трансмисије вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као клиничар са вишедеценијским искуством, мислим да је вирус мутирао, пре свега због већег степена преносивости с човека на човека и због тежих облика клиничких слика у односу на први талас болести – рекла је Аџић Вукичевићева.

Она је истакла да се не бави базичном медицином, односно истраживањем, имунологијом, али је навела да је дубоко убеђена да је у основи овог РНК вируса дошло до вишеструких мутација.

Аџић Вукичевићева је оценила да се болница у Батајници појавила у право време, када је дневни број оболелих износио око 8.000 и када су сви доступни капацитети у болницама били практично испуњени.

Указала је и да се тренутно на болничком лечењу налазе 533 болесника и истакла да други део зграде још није у функцији, а да је укупни капацитет болнице 930 места.

– Од 85 расположивих места у јединицама интензивне неге, у овом моменту је 42 (49 одсто) болесника интубирано, док су преостали болесници на неком од других видова асистиране вентилације, а то су неинвазивна механичка вентилација (НИВ), њих око 30 одсто, и око 20 одсто болесника на машинама са високим протоком кисеоника – рекла је Аџић Вукичевић и као велики успех издваја то што је тим анестезиолога пре два дана успео да само у једном дану одвоји од машине седам болесника.

Она је позвала грађане да поштују све мере заштите, пре свега да носе маску и држе физичку дистанцу.

– Болест је и те како присутна свуда око нас. Најопаснији су здрави преносиоци – упозорила је докторка Татјана Аџић Вукичевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг