Србија

КОН ШОКИРАО СРБИЈУ! Чип не може да се убацује кроз течност! Ево о чему се ради!

Још увек имамо ванредну ситуацију, каже епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне Предраг Кон и додаје да се ситуација побољшава, да се смирује број пријема у болнице и повећава број отпуста.

Он је нагласио да је и даље велики број људи на респираторима, има доста ковид пацијената у интензивним негама у болницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова одлука о мерама за Нову годину је изнуђена, да се не поквари ситуација сада када је кренуло набоље. Пратићемо ситуацију, све што се примењује даје резултате. Ссто је мање вируса у циркулацији, то је мање заражавања – рекао је он за телевизију Пинк.

Говорећи о непријатности коју је доживео када се на њега колима залетео један возач и нагло закочио, он је рекао да се труди да носи све што је ова ситуација донела, али да има много више људи који му прилазе, поздрављају га.

– Овакве ствари се дешавају, довикују из кола „лажове“. Легне на сирену свом снагом да би исказао бес – рекао је Кон.

Истиче да има разлога за опртимизам у следећој години, да је стигла Фајзер-Бионтекова вакцина, а да се очекује да сертификат од домаће Агенције за лекове и медицинска средства дозволу добију кинеска и руска.

Напомиње да је код вакцинације важна динамика и да се неупоредиво брже мора ићи са вакцинацијом него што је то био случај у протеклих недељу дана.

Мора све да иде неупоредиво брже и енергичније. Најважније што пре доћи до већих количина вакцина. Имунизација када крене треба да иде континуирано – рекао је Кон.

Упитан да прокоментарише деловање антиваксера и разних теорија завере међу којима је и она да се путем вакцине убацује чип, он је рекао да „чип не може да се убацује кроз течност. Бар за сада не може“.

Додао је да када је реч о антиваксерима да је то чиста антинаука, али да свако има право да верује у нешто.

– Међутим, ако се много о томе прича дајемо им на значају – навео је он и додао да је АЛИМС највеше регулаторно тело у једној земљи које је одговорно да ли се нешто може безбедно користити, те да је ово испит за њих.

Кон је рекао да није била једноставно донети мере за Нову годину, да је било разговорам, расправе.

О критикама Удружења „Уједињени против ковида“ и да је требало увести забрану кретања за Новуи годину, Кон је рекао да је медицински део Кризног штаба тражио да од 18. децембра буде ограничено кретање од 19 до пет сати ујутро.

– То је одбијено. Ми излазимо са јасним захтевима. Да је број заражених био десет пута мањи, да је било мање заражених ко би могао да спречи да се одржава дочек – навео је Кон.

Упитан шта је научио из епидемије, он је рекао поново научио да је јавна рач озбиљна ствар, да има велику тежину, да је важно да уз лекаре у оваквим ситуацијама стане државе и руководство, али да је здравствени систем у Србији показао еластичност.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг

Ознаке