Србија

Нове мере? ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ ТЕСТ ИЛИ КАРАНТИН? Ево шта тражи медицински део Кризног штаба!

АКО се само 1.000 људи који за празнике дођу у Србију разболи од ковида, њих 200-300 мораће у болницу, и за то нам онда треба готово цео један ковид–центар, а сви су већ пуни.

То би био додатни удар на већ пренапрегнуте болничке капацитете, и зато и Србија, као што су то већ урадиле многе земље, мора да уведе контролу пре него што дијаспора почне да долази за празнике. Извор „Новости“ из Кризног штаба, који указује на опасност од оваквог могућег развоја догађаја каже да би одлуку требало донети што пре, већ до краја ове, најкасније почетком следеће недеље, и очекује да ће до тада бити одржана седница Кризног штаба, која још није заказана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако Србија није уводила посебне мере за улазак ни кад је код нас било мирно, док је у окружењу корона буктала, медицински део Кризног штаба изричит је, како „Новости“ сазнају, да то сада мора да се уради.

– Границе не могу да се затворе. Ми већ имамо санитарни надзор за странце и наше држављане који долазе из држава са великом учесталошћу инфицирања, а то су у овој фази пандемије готово без изузетка све земље, али то није довољно – наводи наш извор. – Мора да се направи озбиљна припрема, да се уведу карантин и изолација, ПЦР тест не старији од 72 сата.

Србија у последњих седам дана бележи високу стопу инциденце ковида 19 са 724,3 случаја на 100.000 становника, док Хрватска има 582,4, Црна Гора 540,7, Словенија 497,8… У земљама одакле долази наша дијаспора епидемиолошка ситуација је нешто повољнија. Учесталост инфекције у Аустрији је 266,5 случајева на 100.000 становника, у Италији 238,6, Данској 193,2, Немачкој 156,2, Француској 110,3… Али, и све те земље одавно су у црвеној ковид–зони, због чега су и увеле „филтере“ на границама, па управо због тога многи наши држављани неће долазити за празнике, због мера које би их дочекале у земљама боравка, што је у већини њих обавезан кућни карантин. То многе може да одврати од пута, поготово што за време карантина морају да троше слободне дане.

Аустријска штампа већ пише да ова земља за божићне празнике планира да уведе строге мере за путнике, који би по повратку из земаља са стопом оболевања од ковида већом од 100 на 100.000 становника, морали у карантин на 10 дана.

– Због мера које многе земље имају одраније или их сада уводе, не очекујемо да ће дијаспора за празнике доћи у броју као претходних година, али то нас не оправдава да не предузмемо противепидемијске мере – објашњава наш извор. – Ми из медицинског дела штаба смо осталима већ рекли како би то требало да изгледа, али о томе нисмо одлучивали на прошлој седници, јер је било важније да уведемо мере које ће зауставити ширење инфекције унутар земље. Као што имамо санитарни надзор, који подразумева јављање надлежном епидемиологу и праћење здравственог стања, тако сада теба да уведемо обавезан ПЦР тест за оне који улазе у земљу, али и за наше грађане који путују у иностранство. Значи, већ на граници мора да буде јасно: обавезан ПСР тест или карантин за оне који га немају, и да ли карантин може да се прекине, да особа евентуално уради ПЦР тест којим потврђује негативност на корону.

ТРИ ПУТА ВИШЕ У БОЛНИЦАМА

У БОЛНИЦАМА имамо готово двапут више пацијената него у другом налету вируса – чак 8.317. Тачно месец дана раније у ковид-центрима имали смо 2.549 оболелих. Тада је на респираторима било 106 пацијената, а у уторак их је било 289.

 

 

 

 

Извор: Новости.рс