Србија

Ово се никоме неће свидети! Доктор Јанковић: ЛЕКАРИ НЕ ВИДЕ МОГУЋНОСТ ЗА ПОПУШТАЊЕ МЕРА! Ево како ћемо славити Нову годину!

Прве вакцине Фајзер допремљене су у Торлак. Усвојен је план имунизације. Фармацеутске компаније објавиле су састојке које вакцине садрже. У тренутку када се говори о новом соју вируса из Велике Британије који се брже шири, европске престонице отказују летове за острвске градове.

Доктор Срђа Јанковић, имунолог и члан Кризног штаба рекао је за РТС да се не зна довољно о новом соју вируса, да ли је опаснији у смислу клиничке и да ли утиче на одговор на вакцине, то треба тек утврдити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, узбуна је дата јер је он у Великој Британији почео да истискује почетне подтипове вируса, почео је да се шири на рачун старих подтипова, старог основног подтипа од кога је настао.

– Мутације вируса се стално дешавају, најчешће немају неки видљиви ефекат, само неке мутације могу да воде до еволуције вируса у нове подтипове. Овде имамо скуп мутација од којих се неке налазе на оним местима, где бисмо на основу нашег познавања овог вируса, које је све детаљније – очекивали да би могле да се одразе на то колико је он заразан – рекао је Јанковић.

Ако се то покаже као тачно, можда имамо заразнији подтип вируса који се лакше преноси и због тога је дата узбуна, нагласио је Јанковић.

– Да ли он изазива тежу болест не можемо да кажемо нити да претпоставимо – каже др Јанковић.

О отказивању летова из Британије

Јанковић каже да је у разматрању отказивање летова и да Влада разматра своје уговорне обавезе, одвагаће се одлука.

– Ми лекари смо известили о томе колики је ризик и који су аргументи у прилог затварања – рекао је Јанковић.

План имунизације

Усвојен је план имунизације. Доктор Јанковић каже да постоји Национално коордиациони тело за вакцинацију, потребна је процедура да се испоштује, Агенција за лекове треба да обави процедуралне ствари у вези са испитивањем вакцине да може да је пусти у промет.

Старија полулација – особе у домовима за старе ће вероватно бити прва популација због највеће угрожености, сматра Јанковић.

– У питању су дани, чим се услови стекну за то да почне што брже – рекао је Јанковић.

Фајзер и Модерна објавили састојке

Јанковић каже да када се наведе назив састојака, то су називи које користе научници да означе специфичне молекуле који постоје у природи.

Спекулисало се доста да ове вакцине представљају ризик по наш генетички материјал, што је, како каже, потпуно неутемељено.

– Рибонуклеинска киселина служи као гласник информације за синтезу беланчевина а оне су у свакој вакцини оно што заправо наш имунски систем препознаје – антигени, једина разлика је што овде имамо информацију на основу које се тај антиген формира и онда га наш имунски систем препознаје – ни на који начин не долази у контак са генима – нити остаје у организму трајно – то је само информсација нашем организму од чега треба да се брани – објаснио је Јанковић.

Говорећи о разлици међу вакцинама, објашњава да је „спутњик 5“ жива вакцина, технички је структура другачија – суштина је свуда иста, нешто безопасно дајемо људском организму да се брани од опасног.

Последњих дана мање тесираних и новозаражених, шта за Нову годину

– То ће бити разматрано према кретању ситуације, лекари не виде могућност за значајно попуштање мера, и не види могућност да се Нова година слави као свака Нова година уз окупљања су јако опасна – најбоље би било да људи дочекају Нову годину у својим домовима, то је наша препорука – каже он.

Говорећи о попуштању мера и закључцима после пар дана, Јанковић истиче да медицински део Кризног штаба то није предложило, јер сматрају није сазрело време за то, али одлука је донета.

– Постоје и друге ствари о којима се мора водити рачуна, али корекција радног времена не би требала ништа суштински да промени, избегавање да се људи окупљају у групама морају да буду на снази на свим местима на јавном месту и објектима – рекао је Јанковић.

У петак поново седница Кризног штаба

– Медицински део Кризног штаба ће поставити одређене црвене линије преко којих нећемо прећи у попуштању мера, а да не угрозимо заједнички противепидемијски напор, разговараћемо како да мере буду најбоље одмерене, да буду онолико рестриктивне колико то мора и не више од тога и шта би то тачно значило је ствар за дискусију у реалном времену, из дана у дан пратимо ситуацију – истакао је Јанковић.

Каже да није време да размишљамо о попуштању јер ситуација није почела да се поправља у значајнијој мери.

– Надамо се да ће у здравственом делу следећа година бити боља, да ћемо видети од пролећа јењавање пандемије, колико брзо је отворено питање, вакцинација може да помогне да то буде видљивије али очекујемо да наредни таласи епидемија у другим земљама почну да бивају све слабији – закључио је Јанковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ РТС