Србија

СРБИЈА ЋЕ ПОНОВО УВЕСТИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Огласио се Кон и открио све!

Уколико желите на лични захтев да обавите ПЦР тестирање на корона вирус то можете урадити у готово свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље Србије. Ово тестирање на лични захтев ће до краја године коштати 6.000 динара, а од 1. јануара 2021. коштаће 3.000 динара више.

Због чега ће доћи до поскупљења тестирања од јануара у јутарњем програму ТВ Прве објаснио је Предраг Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– О цени ПЦР тестова било је говора већ неколико месеци. На самом Кризном штабу уопште није било говора о цени, то је нешто што се сад спојило са овом ситуацијом. Важно је знати да ПЦР тест мора да се ради. Од како радимо ПЦР тест он је био најјефтинији у региону – рекао је Кон, пише „Објектив“.

На питање да ли ће нова цена ПЦР теста довести до тога да се мањи број људи тестира, Кон је рекао: „Искрено да Вам кажем ја нисам о томе размишљао. Оно што је сигурно то је економска ствар, али има и функцију обраћања. Онај ко тај тест узима искључивио због путовања, можда због цене и одустане што је у овом тренутку добра ствар“.

Он је нагласио да ипак цена ПЦР теста није у фокусу једног епидемиолога, као и да ово није била тема на седници Кризног штаба.

Влада Србије донела је одлуку да цена тестирања на лични захтев од 1. јануара 2021. године буде 9.000 динара, уместо 6.000, колико се плаћа сада.

„Цена тестирања на лични захтев за стране држављане износиће 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара“, наводи се у саопштењу владе.

Невероватан притисак

Кон је оценио да долазимо до заравњења епидемиолошке криве, али да треба бити опрезан.

– Имамо новозаражене и још је увек више пријема него отпуста. Јуче је та разлика била 130. Када се те бројке изједначе и када почне да буде више отпуста него пријема, можемо мало да се смиримо и опустимо – рекао је он.

Додао је да је здравствени систем под невероватним притиском, који није упоредив ни са једном природном катастрофом већ само са ратним стањем.

Он је оценио да се журкама и закупу станова за новогодишње прославе може стати на пут, али је то тешко прихватљиво.

– Видели смо шта се дешава када имате полицијски час. То је тешко прихватљиво – рекао је он.

Истакао да је да су медицински и политички део Кризног штаба по природи ствари у супротности, али да је одлука на крају увек заједничка.

– Видећемо, око рестриктивнијих мера, нема другог одговора – рекао је Кон.

Додао је да медицински део Кризног штаба не живи под никаквих диктатом и оценио да седнице нису пријатан догађај.

– Али мора да се схвати да смо сви на истом задатку. Неко чува привреду, неко здравство. Различити су аспекти. Ако се нападамо нисмо ништа уради, јер вирус вршља – рекао је он.

Додао је да је Свети Никола као заштитник дома стварно разлог за славље али да сви треба да схвате да није време за окупљања.

– Људи чувајте се. Славите са што је могуће више духа а да се чувате – рекао је он.

О маскама у вртићима

За меру обавезног ношења маски у вртићицма он је рекао да је то мера од раније само само што се у вртићу не носе маске јер је немогућ рад.

– Строга су правила у вртићима, али имамо и преношења и у вртицима. Пре свега запослени, али не може да се искључи и друга могућост. Немогуће је затворити вртиће, а основне школе раде јер нема тешког заражавања. Пратимо ситуацију, видећемо – рекао је он.

Кон је оценио чекамо вакцину као чаробни штапић, а она то није, већ је производ људско ума који ће подићи ниво колективног имунитета да овакав проблем немамо.

– И даље ћемо имати болест. И са њом ћемо живети. Навићи ћемо се, трајаће, колико дуго не зна се. Видећемо – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Објектив/Тањуг