Србија

Метеоролог Ђурић упозорава! Стиже нам велика промена времена: ЦИКЛОН ВЕЧЕРАС ДОНОСИ ЗАХЛАЂЕЊЕ, ЈАКУ КИШУ И ДОСТА СНЕГА!

Топло време, са дневним температурама знатно изнад просека за овај период године, очекује нас и данас. Једино што би могло да га поквари јесте умерен и јак јужни и југоисточни ветар који ће се осетити у кошавском подручју и на планинама. Они који ипак воле свој јануар бео мораће на планине, јер ће се у пределима нижим од 1.500 м надморске висине наставити даље топљење снега, јавио је РХМЗ

Зима се ипак неће предати тако лако. У току ноћи недеља на понедељак стиже нам захлађење са северозапада које ће условити прелазак кише у суснежицу и снег на северу и западу Србије. Од понедељка до петка биће осетно хладније, повремено са влажним снегом, уз формирање снежног покривача у нижим и повећање висине снега у вишим пределима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Детаљнији прелазак објаснио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Након отопљења, циклон са централног Медитерана и Јадрана доноси нам захлађење. Последњих дана јануара поново отопљење.

Овај викенд протиче у знаку веома топлог времена за ово доба године. Температуре су у већем делу Србије и јуче биле од 11 до 17°Ц. На планинама је било од 6 до 12°Ц, а на Копаонику 0°Ц. Иначе, у већем делу Србије овог викенда је умерено до претежно облачно. Овако време последица је циклонске активности изнад Европе, а Србија и наше подурчје налазе се у топлом сектору циклона, због чега преовладавају снажна јужна струјања, али и прилив ове веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана. Оваква ситуација очекује се и у наставку викенда, тј. данашњег дана. У Србији данас умерено до претежно облачно и веома топло за ово доба године. Максимална температура од 10 до 17°Ц, у Београду око 15°Ц.

Биометеролошка ситуација овог викенда је веома неповољна, а у прилог томе иду веома нагле промене метеоролошких параметара, веома низак ваздушни притисак, виоска температура за ово доба године и појачан јужни ветар, па се опрез не препоручује само особама са хроничним болестима, већ и свима осталима. Већ од сутра следи значајније побољшање ситуације.
Јутрос је изнад Ђеновског залива дошло до формирања секундарног циклона и он ће данас премештати преко севера Италије ка Јадрану. У току вечери и ноћи између недеље и понедељка овај циклон ће јачати и премештаће се са Јадранског мора преко Балканског полуострва, а својим центром преко нашег подручја и преко севера и запада Србије даље на североисток ка области Карпата и даље ка централној и источној Европи. Вредност притиска у центру циклона биће само 986 мб.

Овај циклон донеће данас области Јадрана и области Динарида веома обилну кишу и снажне пљускове са грмљавином, вишим планинама и веома обилни снег. На Јадрану се очекују вишеметаски таласи и плављење обале, а олујни југо имаће ударе и преко 100 км/х. Очекује се да локално падне преко 100 мм, локално и преко 200 мм кише по квадратном метру, па се у овим пределима очекује опаснсот од поплава, бујица и одрона.

Иначе, овај циклон Србији ће у недељу увече и у ноћи између недеље и понедељка условити јаче наоблачење са кишом и пљусковима, понегде уз продор хладног фронта очекује се и грмљавина, док се на планинама очекује снег. Умерен до јак ветар јужних праваца ће у недељу увече и током ноћи по продору хладног фронта бити у скретању на јак северозападни и пролазно ће бити и веома јак, на ударе и олујни. Прелазак циклона и продор хладног фронта условиће да са севера и северозапада преко Панонске низије дође до продора и осетно хладније ваздушне масе, тако да се очекује осетнији пад температура и за више од 10 степени, а киша ће у недељу увече и током ноћи на северу и западу Србије прећи у суснежицу и снег. У понедељак ујутро киша ће и у нижим осталим пределима Србије прећи у суснежицу и снег, осим на југу и југоиостоку Србије. Већ пре подне следи престанак падавина и разведравање, па се средином дана очекује и сунчано. Температуре ће бити од 4°Ц на северозападу до 10°Ц на југоистоку Србије. Очекује се да од вечерас до понедељка ујутро у већем делу Србије падне од 10 до 20 мм падавина по квадратном метру, локално и више, а најобилнијих падавина биће на северу и западу Србије. Нови талас падавина који се очекује од понедељка крајем дана до уторка средином дана донеће још 5 до 15 мм падавина, локално и више, тако да се укупно од недеље увече до уторка у Србији очекује да падне од 15 до 35 мм, локално и преко 40 мм, али се за сада не очекују проблем са водостојима на рекама, иако ће доћи до повећања водостаја на мањим, потом и на средњим рекама.

Већ у понедељак крајем дана и током ноћи са Медитерана се очекује ново наоблачење са падавинама. У Србији ће у уторак бити облачно и умерено хладно са снегом. У већини предела формираће се снежни покривач, а на планинама повећати постојећи. Ипак, максималне температуре биће у плусу, тако да ће снежни покривач и отапати. Како ће снег бити веома мокар, влажан и тежак, постојаће могућност да ломи гране или да оштети електричну мрежу.

Иако ће нам почетак следеће седмице донети јаче захлађење, оно неће бити у облику као претходно, када нам је североисточно струјање донело ледену ваздушну масу са истока и североистока Европе, овог пута ће се температуре вратити на просечне вредности за ово доба године, јер се продор осетно хладније ваздушне масе очекује са северозапада Европе и из области Атлантика, па ће бити и знатно влажнија, али и знатно блажа.

У среду ујутро мраз. Током дана на северу и западу суво, у осталим пределима још понегде са снегом, уз престанак падавина и разведравање до краја дана. Максимална температура у уторак и среду од 0 до 4°Ц.

У четвртрак након хладног јутра са мразем, током дана наоблачење, до краја дана и вечери са кишом, суснежицом и снегом. Максимална температура од 3 до 7°Ц.

У петак кишовито и мало топлије, на планинама са снегом, а у току јутра суснежица и снег понедге и у нижим пределима. Максимална температура од 4 до 8°Ц.

Седећег петка и викенда се под утицајем новог снажног циклона са Атлантика и северозапада Европе очекује даљи пораст температура и значајније отопљење, уз температуре за викенд преко 10°Ц, а у петак ће бити и кишовито, снег само на највишим планинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс