Здравље

Морате знати! ПЕТ ЗНАКОВА ДА СТЕ ИМАЛИ КОРОНУ! Овај симптом је НАЈЧЕШЋИ!

Сећате се недеље кад сте се осећали чудно и не баш своји – или сте једноставно имали неколико ризичних контакта? Шта год да је случај, мора да се питате да ли сте можда прележали ковид 19 а да то не знате.

Најсигурнији начин да се утврди да ли сте имали коронавирус је тестирање на антитела, чак и ако ти тестови понекад нису 100 одсто тачни. Тестирање на антитела не дијагностикује ковид 19, али ови тестови могу да утврде да ли се наш организам већ изборио са вирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други начин да препознате да сте били заражени је ако приметите неки од симптома „пост ковид“ синдрома.

Ово је пет најчешћих последица које ковид 19 оставља на наше здравље.

Активност вас лако замара

Они који имају пост ковид синдром могу имати ожиљке на плућима или срцу, што вежбање чини немогућим или опасним. Многи такође доживљавају исцрпљујући умор или малаксалост након напора – можда ћете моћи да се крећете у току дана, али плаћате то – мигреном, умором или боловима у мишићима – дан после.

Тешко вам је да се концентришете

Ова појава је позната као мождана магла. Као што захвата плућа и дисајне органе, вирус улази у неке центре мозга и тамо такође ствара проблеме.

Мучи вас кратак дах

Чак и након лакших симптома, неки људи имају отежано дисање или упорни кашаљ који траје недељама или месецима. Ови симптоми такође могу бити резултат недијагностиковане инфекције. Можда ћете имати проблема при пењању уз степенице или се умарате током обичних активности као што је прање посуђа.

Боле вас мишићи

Мијалгија је честа последица ковида 19 – и заправо је то најчешћи симптом. Бол у мишићима може се јавити на једном делу тела или свуда, у распону од благе до мучне. Иако већина болова у мишићима пролази сама од себе у кратком времену, понекад болови могу потрајати и месецима. Бол у мишићима може се развити готово било где у вашем телу, укључујући врат, леђа, ноге, па чак и руке.

Стално сте уморни

Још један од честих симптома. Не можете испунити своје обавезе код куће или на послу: нема енергије. Чак и рутинске активности вас јако умарају. Они који су имали ковид 19 могу имати упалу која утиче и на мозак или смањени проток крви у мозак, што је објашњење ове последице.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com