Србија

НАША ДРЖАВА СЕ ДОГОВАРА О ПРОТОКОЛИМА ЗА ПУТОВАЊА: Вакцина, па на летовање

Срби ће ове године моћи на летовање у Грчку ако се вакцинишу! То је у интервјуу за „Протохему“ најавио грчки министар туризма Харис Теохарис.

Он је нагласио да ће за туристе који то не ураде, мере зависити од епидемиолошке ситуације у земљама из којих долазе, пишу Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Теохарис је потврдио да ће сви који буду вакцинисани у Грчкој добити дигитални сертификат, а сличне потврде планира да уведе и већина европских земаља.

– Увелико се разговара о узајамном признавању сертификата између земље поласка и одредишта туриста – рекао је Теохарис.

Најава грчког министра сигурно ће обрадовати Србе који су прошле године у ово време купили или резервисали више од 50 одсто аранжмана за летњи одмор. Сада су све очи упрте у нереализоване ваучере, које су туристи добили од агенција, уместо својих путовања, пише Јелена Субин за Новости.

Како је за „Блиц Бизнис“ раније рекао директор Националне асоцијације туристичких организација Србије (ЈУТА) Александар Сеничић, Грчка као дестинација најтраженија на нашем тржишту. Такође, највећи број заменских ваучера издат је за ту дестинацију. А када се све то сагледа и сабере, упитно је и колико је реално очекивати од грчких партнера и повратак новца.

„До сада нема нових уплата, а ово што је било уплаћено до 15. марта давана су заменска путовања и решава се у складу са донетом Уредбом. Грци такође имају обавезу да уколико се то не реализује у току ове године, да нашим агенцијама врате тај новац почетком следеће, па смо и ми исто тако предвидели да када тај новац дође вратимо путницима. Ако не буде сезоне велико је питање да ли ће све то бити изводљиво. То не можемо да предвидимо“, упозорио је Сеничић.

Сеничић је казао да је тешко и Грцима јер су „сигурно добијен новац већ потрошили“.

„Отвара то истовремено и могућност да ти хотели или приватне виле прогласе банкрот јер не могу да опстану, и шта ћемо онда… То су све питања која смо започели са грчком амбасадом и министарством, те тражимо неко решење“, истакао је Сеничић.

Извор: Блиц Бизнис