loading...
Свет Србија

НОВИ БАЈДЕНОВ ШЕФ ЦИА ПРИЧАО О КОСОВУ! Ево шта је Бернс причао о Србима!

АМЕРИЧКИ каријерни дипломата Вилијам Бернс, за којег је данас објављено да ће га Џо Бајден именовати за директора ЦИА, боравио је на Балкану 2012. године, када је истакао да САД подржавају европске интеграције Србије, а својевремено је истицао и да САД подржавају Бриселски споразум.

Бернс се у Београду 2012. године састао са тадашњим лидерима Србије, а главна тема била је статус кандидата Србије за чланство у ЕУ.

Амерички дипломата је тада рекао да се треба посветити дијалогу, да је постигнут значајан напредак и да је статус кандидата за Србију надомак руке.

Он је истакао да је у интересу саме Европске уније да се настави дијалог Београда и Приштине.

​Бернс је 2012. рекао да су се билатералне везе САД и Србије у последњих неколико година значајно поправиле, а да је циљ да се билатерални односи још више унапреде.

– Наше војске добро сарађују…Подржавамо све веће ангажовање Србије у мировним мисијама, размене људи у образовању и надамо се да ћемо у наредном периоду проширити и привредну сарадњу – закључио је тада Бернс.

Као заменик америчког државног секретара, Бернс је разговарао 2013. године у Вашингтону са тадашњим премијером Србије Ивицом Дачићем и поново изразио трајну подршку европској будућности Србије.

Бернс је констатовао напредак који је Београд постигао у дијалогу са Приштином, а који се води под покровитељством Европске уније.

Истакао је значај наставка конструктивног рада са Приштином на остварењу заједничког циља европских интеграција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

loading...