Свет

УДАРНА ВЕСТ! Представнички дом усвојио опозив Доналда Трампа! Ево шта следи!

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је опозив председника Доналда Трампа. Да би Трамп био смењен, потребно је да опозив усвоји и Сенат и то двотрећинском већином.

За опозив Трампа гласала су 232 конгресмена, док је против било њих 197.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За је гласало и 10 конгресмена из редова републиканаца, чији је Трамп био председнички кандидат.

После изјашњавања Представничког дома, неопходно је да се о опозиву изјасни и други дом Конгреса, Сенат.

За опозив у Сенату, који тренутно има 51 републиканца, 46 демократа, два независна сенатора који су у коалицији са демократама, док је једно место упражњено, треба да гласа двотрећинска већина. У Представничком дому била је довољна проста већина.

То значи да би демократама требало да се придружи најмање 17 републиканских сенатора који би гласали за Трампов опозив, објавили су амерички медији.

У захтеву за опозив, демократе су оптужиле Трампа за кршење уставне заклетве да ће верно извршавати функцију председника Сједињених Држава, наводним подстицањем насиља над владом током протеста у Вашингтону, када су демонстранти упали у Конгрес.

Како је наведено у предлогу, Трамп је „угрозио безбедност САД и владиних институција и интегритет демократског система“.

Претходно је Представнички дом усвојио резолуцију којом од потпредседника САД Мајка Пенса тражи да примени 25. амандман на устав САД и преузме председничка овлашћења због неспособности председника да обавља дужност, али је Пенс то одбио.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке