loading...
Србија

Враћа се обавезно служење војног рока? Огласио се министар Стефановић и открио све!

Министар одбране Небојша Стефановић каже да још није донето било какво коначно решење о евентуалном враћању обавезе служења војног рока у Србији, а да ће се у доношењу одлуке водити искључиво рачуна о томе да ли би то било корисно за Србију, њене грађане и војску.

– Мој став је да треба да се врати редовно служење војног рока. Пре свега, због јачања резервног састава, јер ми сада губимо по две генерације – генерацију оних које не упућујемо на служење војног рока и генерацију која због година живота више не спада у активну резерву – рекао је Стефановић у интервјуу за Објектив.

Уколико ова идеја заживи, каже, свакако да тиме што ће неко доћи на служење војног рока неће аутоматски постати професионални војник.

– Да ли ће се по одслужењу војног рока одлучити да започну каријеру у нашим редовима – ми бисмо волели, али то је одлука која је на њима – рекао је Стефановић.

Највише критика на ту идеју, наводи, чуло се из редова бивше власти, која је управљала системом одбране дужи низ година и у чије време смо имали укупно два авиона која могу да полете, и то ако један од њих није на ремонту, и која је пустила да у периоду од 2000. до 2012. свим ресурсима које имамо полако истекне рок трајања, а да истовремено не набавимо ништа респектабилно.

Навео је да припадници војске кажу да је војска у том периоду уништена више него НАТО пројектилима.

Стефановић је рекао да се у великом броју развијених земаља размишља о служењу војног рока, а у некима оно постоји и данас, између осталог и због сналажења што већег дела становништва у разним ванредним ситуацијама, почев од поплава, земљотреса…

– Многи у региону су трљали руке задовољни колико нам је војска заиста била слаба, а данас кукају и бесне што је јака. Имају право да критикују, али мислим да резултати рада и реалности из времена њихове власти и овог периода довољно говоре сами за себе – нагласио је Стефановић.

Кључни циљеви Министарства одбране у овој години, казе Стефановић, јесу наставак модернизације и опремања, како би војска била још ефикаснија, снажнија и респектабилна, не само у нашем региону већ и шире од тога.

– Чујем често критике да нисмо у рату и слично, али капацитет и снага војске у одбрани земље су управо кључни у одвраћању свих оних који би и помислили не само да нападну нашу земљу већ и да је угрозе на разне начине. Јака војска је гарант стабилне земље – поручио је Стефановић.

Нагласио је да је један од кључних циљева за 2021. годину јесте повећање стандарда војника. Навео је да ће највећа повећања добити они чије су плате и најмање у овом тренутку – војници, након тога подофицири и најмања официри.

– Захвалан сам председнику Вучићу што смо се изборили за то повећање, посебно с обзиром на тешке услове у пандемији ковида. За нас је такође веома важан пројекат изградње станова које припадници војске могу купити по ценама које су знатно испод тржишних, који је председник покренуо – каже Стефановић.

То је, додаје, значајан подстицај и за припаднике Војске да остају у систему одбране, али и за младе људе да своју каријеру започну баш у овом систему.

Упитан да ли постоје притисци да се наруши војна неутралност Србије, Стефановић је рекао да је Србија навикла да живи са притисцима и да се на њих не обазире.

– Као мала земља која није у лакој ситуацији и која мора да се бори за себе сваког дана, ми разумемо ту врсту притисака и наше је да им се одупиремо – каже Стефановић.

На питање шта је најважнији безбедносни изазов у овом тренутку, министар одбране каже да је то безбедносна и политичка ситуација у нашој јужној покрајни.

– Косово и Метохија је наравно наше најважније национално питање. Ми ситуацију пратимо на дневном нивоу, да би учинили све да заштитимо безбедност српског народа и нашег духовног наслеђа – рекао је Стефановић.

Поводом промене власти у САД и утицаја на Србију, Стефановић је навео да је наш циљ да будемо у што бољим односима са САД, као једном од намоћнијих држава света, баш као и са Кином, са Немачком, са Русијом, као и са ЕУ, која је наш стратешки циљ.

Министар је навео да је борба против ковида практично кључна ствар која је обележила целу годину за нама.

Нагласио је да одговор државе и институција на пандемију корона вируса показао да је Србија данас стабилна и одговорна земља, која је адекватно реаговала у суочавању са овим изазовом.

– Поносан сам на војно здравство, које се снажно укључило у борбу против ковида и дало свој максимални допринос у његовом сузбијању – рекао је Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг