Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Ово је војни пуч“ – људи изашли на улице! Авиони круже!

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је данас да је, после захтева војске да поднесе оставку, сменио шефа Генералштаба Оника Гаспарјана.

Претходно је Генералштаб оружаних снага Јерменије затражио оставку Пашињана и упозорио га да не примењује силу против народа, преноси агенција РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену је Генералштаб Оружаних снага Јерменије изашао са новим саопштењем у којем је још једном затражена оставка премијер, а како јавља дописник Спутњика, над Јереваном кружи авијација.

Саопштење Генералштаба Оружаних снага Јерменије у којем се тражи оставка премијера Николе Пашињана није нико послао нити је написано под нечијим притиском, наводи се у другом саопштењу Генералштаба.

„То је јасно уверење и став генерала и официра, чији циљ је један – у овом критичном тренутку служити спасењу отаџбине. Још једном потврђујемо наш јасан став“, наводи се у тексту.

Изнад центра Јеревана ниско лете ловци Су-30. На војном аеродрому „Еребуни“ непрестано узлец́у и слец́у ловци.

Захтев војске за смену Пашињана уследио је дан након што је председник Армен Саркисјан, на предлог Пашињана, сменио првог заменика шефа Генералштаба Тирана Хачатријана, који је, према извештајима медија, исмејао речи шефа владе о ракетним системима Искандер. Пашињан се суочава са протестима у земљи од постизања примирја са Азербејџаном о спорном региону Нагорно Карабах, у новембру прошле године.

Јерменски премијер Никол Пашињан изашао је пред своје присталице које су се окупиле на Тргу Републике у Јеревану и изјавио да су оружане снаге подређене народу и шефу владе, те додао да је ситуација у земљи под контролом, преноси агенција РИА Новости.

Премијер Јерменије је рекао да је спреман да разговара о горућим питањима, а реакцију војске, која је раније данас захтевала његову оставку, назвао је емотивном. Пашињан је додао да чак и смењени начелник и заменик начелника генералштаба остају, како је рекао, „његова браћа и војници отаџбине“.

Јерменски премијер је навео да се шире гласине да се припрема за бескство, да је наводно припремљен авион, али је поручио да ни под којим условима неће напустити своју домовину.

„Покушај пуча“

Јерменски премијер Никола Пашинијан рекао је данас да је захтев Генералштаба да поднесе оставку, покушај војног пуча и позвао војску да слуша његова наређња а своје присталице да изађу на улице да га подрже.

У међувремену, гомила опозиционих демонстраната преплавила је улице јерменске престонице уз скандирање да је премијер издајица и да поднесе оставку.

Присталице опозиције блокирале су улице око Јеревана, паралишући саобраћај широм главног града.

Демонстрације на којима се тражи оставка Пашињана избиле су у новембру прошле године, после потписивања споразума о прекиду сукоба у Нагорно-Карабаху којим је Азербејџан добио велике делове територије у тој области после вишедеценијског сукоба две земље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ rs.sputniknews.com