Србија

Није добро! СРЂА ЈАНКОВИЋ О ПООШТРАВАЊУ МЕРА: Познати имунолог најавио могуће затварање

Јанковић истиче да разуме људе који су окупљени у кафићима и да је то људска потреба, али указује и на лекаре из који у црвеним зонама који лече оболеле

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да може постати неопходно и да се донесу строжије мере, али да је у овом тренутку много важније да се ове мере спроведу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И поред готово милион вакцинисаних грађана, број људи који се дневно зарази коронавирусом не пада. Срђа Јанковић је рекао да је нагласак још на ригорозном спровођењу мера, пре него што дођемо у ситуацију да говоримо о пооштравању.

Поводом писања да је медицински део Кризног штаба предлагао потпуно затварање кафића и ресторана, Јанковић истиче да таква мера може да постане неопходна, али још не.

Јанковић позорава да вакцинација не сме да буде повод за веће опуштање. „Вакцина није замена за основне мере, које остају на снази“, истиче члан Кризог штаба.

Поводом писања појединих медија да је медицински део Кризног штаба предлагао потпуно затварање кафића и ресторана, Јанковић истиче да таква мера може да постане неопходна, али још не.

– Али ако ти објекти не могу да спроведу мере које су на снази, односно да се превентива спроводи у овом режиму рада, може да постане неопходно и да се донесу строже мере. У овом тренутку је много важније да се ове мере спроведу – напомиње Јанковић.

Истиче да разуме људе који су окупљени у кафићима и да је то људска потреба, али указује и на лекаре у црвеним зонама који непосредно лече оболеле.

– У суштини, ми имамо свој задатак и осећамо се веома разочарани када не допиремо до једног броја људи. До неких људи очигледно није могуће допрети – каже Јанковић.

Наводи да Кризни штаб покушава да допре до што више људи, да се свакоме обрати на непосредан начин и стави нагласак на чињенице.

– Ово је тешка борба. Видите и у свету велики део грађана доводи у питање мере, чак и тамо где су бројке још горе. Имате протесте. У Холандији су људи демолирали градове зато што је забрањено да се увече окупљају. То је веома либерална земља, има дугу традицију грађанске свести, ипак нису избегли такву судбину – указује Јанковић.

Што се тиче ситуације на скијалиштима, Јанковић наводи да је медицински део Кризног штаба, што је иницијално било и усвојено када је одобрена скијашка сезона, стајао на становишту да се може дозволити само 30 одсто пуног капацитета.

– Да ли је било тако, то треба анализирати – каже члан Кризног штаба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс