Свет

Потпуни преокрет! ОВО ЈЕ НОВИ ПЛАН? Да бисмо били потпуно безбедни неће се вакцинисати само људи

Према речима ветеринара вирус напада најчешће месоједе

Након што су стручњаци са Универзитета Источна Англија, Института Ерлхам и Универзитета Минесота саопштили да су пронашли доказе да се корона вирус с кућног љубимца преноси на људе, део светске стучне јавности је сагласан да то представља дугорочни ризик за јавно здравље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свету се већ спекулише да би вакцинација неких припитомљених животињских врста могла бити неопходна да би се зауставило ширење корона заразе, а како за београдске медије наводи ветеринар Владимир Терзин, вакцина против корона вируса животињама се даје још од деведесетих година прошлог века.

Милиони животиња већ убијени због ковида-19

Крајем прошле године у Данској је убијено 17 милиона куна, након што је откривено да су заражене мутираном врстом корона вируса, а сличан покољ ових сићушних животиња извршен је у Грчкој. Управо ови примери говоре у прилог томе да би ускоро и кућни љубимци могли масовније да се вакцинишу против ове врсте вируса.

Доктор ветеринарске медицине Владимир Терзин наводи да вируси из групе корона најчешће нападају месоједе, али да међу грађанима не треба да постоји страх да ће им љубимци пренети вирус.

– Још увек не постоји сто одсто јасан научни доказ који потврђује да је било која врста вируса типа корона прешла са животиње на човека и обрнуто. корона вирус који имају животиње је специфичан и не ради се о истој инфекцији као код људи. Не смемо дозволити да због погрешних информација људи почну да напуштају или еутаназирају своје љубимце – наводи Терзин.

Вакцинисане животиње безбедне по људе

Саговорник наводи да животиње које су вакцинисане нису опасне по околину, као и да њихово месо није забрањено у исхрани.

– Нема разлога да се грађани плаше вакцинисаних животиња, чак ни у исхрани. Забрана извоза свиња пелцованих против свињске куге није донесена јер људи не би требало да једу њихово месо, већ да би се са сигурношћу спречило ширење ове болести – уверава Терзин.

Иначе, овом темом се последњих дана бави и британски Гардијан, који наводи да није незамисливо да би вакцинација припитомљених животињских врста могла бити неопходна да би се зауставило ширење заразе. Здравље домаћих животиња и болести које оне имају утичу и на људско здравље, како кроз ограничења одређених извора хране, тако и кроз могућност само преноса обољења, наводи британски лист.

Радници пренели вирус мајмунима

Прошле недеље су прелиминарни резултати показали присуство вируса корона код горила у сафари парку зоолошког врта у Сан Дијегу, у Калифорнији. Претпоставља се да је осам горила заражено вирусом од асимптоматског члана особља, упркос поштовању строгих протокола биолошке сигурности, у складу са смерницама америчког Центра за контролу и превенцију болести. Зоолошки врт је тестирао узорке фекалија горила након што су две животиње почеле да кашљу у среду, наводи се у саопштењу. Ово је први познати случај преноса тог вируса на велике мајмуне, објавио је зоолошки врт.

– Три гориле имају симптоме болести, укључујући кашаљ, а остали су под надзором. Осим гушења и кашљања, гориле се добро сналазе. Група остаје заједно, али је у карантину – рекла је Лиза Петерсон, извршна директорка сафари парка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс/ Srbijadanas.com