Србија

РАДА ТРАЈКОВИЋ ТВРДИ: Вучић од Запада добио подршку да заврши признавање Косова – “Српска листа” створена да спроведе предају!

Српска листа није никаква политичка организација. Она је пројекат који треба само да имплементира оно што им Вучић нареди – поручује у разговору за Данас чланица грађанске иницијативе За слободу, правду и опстанак Рада Трајковић, која је била кандидаткиња за посланицу на минулим ванредним парламентарним изборима на Косову.

Упитана да ли је, упркос свему, задовољна резултатом који је њена иницијатива остварила, Трајковић одговара да је њој пре свега требала трибина, то јест место где може да говори оно што је истина, то јест шта Срби доживљавају од власти у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Без демократизације Срба заиста не верујем да можемо прићи никаквим разговорима са Албанцима – сматра Трајковић. Према њеној оцени, предизборна кампања је била уобичајена.

– Ништа се не мења у понашању Вучића и његове аутократске власти која се на простору Косова и Метохије спроводи под будном контролом (Милана) Радоичића са Копаоника, који контролише све лидере институција и државе Србије и косовских институција које су постављене од Српске листе на Косову – наводи Трајковић.

Према њеном виђењу, Српска листа је створена циљано, као што је Вучић од међународне заједнице добио подршку да би завршио пројекат признавања независности, док Српска листа треба да имплементира договоре које Вучић постигне са Албанцима уз посредовање међународне заједнице.

– Оно што је интересантно овога пута је да су Срби у значајнијем броју за услове који постоје доле, ипак гласали за моју листу. Још није завршено, ја очекујем да ћемо добити неке гласове од Срба који су се одселили ван граница Србије. Видећемо да ли ће их бити и колико ће их бити. Неки су звали из Шведске, Норвешке и још неких земаља. Видећемо да ли их има – каже Трајковић.

Она тврди да је Александар Вучић направио „инжењеринг“ када су у питању гласачи, тачније да су он и Милан Радоичић имали кандидаткињу Адријану Хоџић испред бошњачке листе, која је добила гласове у срединама у којима уопште нема Бошњака, као у Клокоту и северу.

– То је изазвало страховит револт не само Бошњака који су на Косову, него и Бошњака регионално, јер су схватили да се ради о особи која је суштински добила гласове од Срба, да би се зашло у оних десет загарантованих (места у парламенту) за мањине. Тако да су Срби у Грачаници рецимо гласали за њу, и то се одреди село које мора да гласа. У Поморављу исто тако. У Грачаници Срби су морали да гласају за Ромску партију, исто тако да би добили „свог Рома“ и да би тако Вучић имао суштински 13 до 14 кандидата под својом контролом унутар (мањинских) заједница – тврди Трајковић.

Упитана да прокоментарише оптужбе на њен рачун током кампање које је изрицао директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, она одговара „верујте, ја више жалим њега него што имам неку другу емоцију“.

– Они су заиста људи за жаљење, охрабрени што процес око Оливера (Ивановића) не иде даље, који би сигурно дошао до Београда. Они нормално користе исте механизме, рачунајући да су заштићени од одговорности за било шта што се деси Србима са простора Косова и Метохије који им се супротстављају. То је факат и то је једна реалност. Све док правосуђе на Косову буде релаксирано и са правом од међународне заједнице процењено као неспособно да ради свој посао, зато су им и формирали специјални суд у Хагу, ја мислим да су они потпуно охрабрени да могу да чак извршавају и политичке атентате на људе, а да за то никоме не одговарају – истиче Трајковић.

Упитана на кога мисли када каже „они“, Трајковић одговара да мисли на Радоичића, „који је најдиректније под заштитом Вучића, јер да није тако он би доказивао своју невиност пред судом у Приштини“.

– То би била реалност која би довела до тога да дефинитивно видимо ко је у ствари одговоран за злочин према Оливеру, да ли су или нису они одговорни. Овако, сви мислимо да су под заштитом Вучића и с правом, ако неко неког штити, онда сумњамо и на њега. То је та реалност у којој ми живимо. С друге стране, имате Радоичића, који ме тужи на суду, имате другог човека БИА који се отвара за јавност и тужи ме на суду – наводи Трајковић.

Она закључује да су сви охрабрени, а да је она потпуно релаксирана. На питање да прокоментарише то што се председник Српске листе Горан Ракић приликом саопштавања изборних резултата захвалио Милану Радоичићу на подршци, Трајковић одговара да јој је Радоичић на суђењу казао да је њој криво што је он побеђује са 99 одсто на Косову.

– То мене не изненађује. Српска листа је поднела онај спот. У том споту, ви одлично знате, у једном делу они су заиста најгорим етикетама говорили о Оливеру (Ивановићу). У другом делу спота видело се да се Оливер прати како иде колима, како се састаје са КФОР-ом, начин како прелази из једних у друга кола, што значи да га је неко пратио. Е, сада, питање за све нас јесте да ли ће суд коначно да открије ко је пратио Оливера? Да ли је то радила српска служба која је на северу, да ли је то радила мафија, да ли су то радиле неке структуре унутар Српске листе – пита Трајковић.

Колико је ко освојио
Поред СЛ на изборима 14. фебруара, учествовале су још две листе са представницима Срба. Једна је Српски демократски савез на челу са Славишом Петковићем, бившим министром за повратак у косовској влади. Поред њега, на листи је било још четворо кандидата за посланике и то Михаило Шћепановић, Јасмина Здравковић, Србољуб Андрејевић и Есада Реџепи. Први на листи грађанске иницијативе За слободу, правду и опстанак био је Милан Дабић, који је недавно почео да се бави политиком. Други је био Цветко Вељковић а трећа Рада Трајковић.

Према незваничним подацима које је Горан Ракић, председник Српске листе, изнео у изборној ноћи, СЛ је убедљиво победила у општини Северна Митровица, са 99,14 посто освојених гласова. Он је такође рекао да су Рада Трајковић, Ненад Рашић и Славиша Петковић у истој општини освојили 0,9 одсто гласова. На нивоу Косова СЛ је освојила свих 10 мандата намењених српској мањини.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Данас