Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Определили смо се да…

Др Тиодоровић позива на опрез.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да није велики оптимиста по питању епидемијске ситуације у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам велики оптимиста, а моје колеге су још мање – напоменуо је он.

Ипак, на питање шта ће бити с мерама против ширења коронавируса, напомиње да очекује побољшање.

– Очекујем до краја недеље бољу ситуацију, ипак постоји неко заравњење у Београду – казао је он за РТС.

Напоменуо је да је истина да није било седнице Кризног штаба, али да су чланови тог тела свакодневно у контакту.

– Ипак смо се данас определили да не мењамо мере, да у четвртак направимо поново процену па да онда видимо шта даље – рекао је.

Истиче да врло опрезно треба приступати опуштања мера. На питање да ли то значи да до краја недеље нема опуштања мера, рекао је да би он сачекао.

Тиодоровић је напоменуо да мере нису спровођене обухватом којим је то предвиђени, али је истакао да су контроле у последње време биле много боље. Наводи да је Београд као главни град спровео изузетно добру контролу.

Како је рекао, други разлог је то што су се људи опустили због вакцинације, а није довољан број популације обухваћен.

– Немамо још потпуну вакцинацију до 3,5 милиона људи потребну за колективни имунитет – казао је Тиодоровић.

Говорећи о мерама за предстојећи католички Ускрс, Тиодоровић је казао да ће за улазак страних државаљана бити обавезан ПЦР тест или ће морати у самоизолацију.

Упитан да ли ће доказ о ревакцинацији бити довољан за улазак странаца у Србију, Тиодоровић је казао да је став да је то могуће само онима који су вакцинисани у Србији.

– Само ћемо признати оне који су вакцинисани код нас – рекао је он.

Весић: Вакцинација даје резултате

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да главни град, пошто има највише становника, природно има и највећи број оболелих.

Он тврди да вакцинација даје резултате.

– Да нисмо имали вакцинацију и ревакцинацију ситуација била би гора“, подвукао је Весић рекавши да је поносан што је 31 одсто Београдана вакцинисано, а 20,7 одсто ревакцинисано.

– Ако наставимо овим путем можемо доћи у ситуацију да заједно са онима који су прележали корону дођемо до колективног имунитета – рекао је он.

Весић је подвукао да је вакцинација једини пут да изађемо из кризе.

– Или ћемо се сви заразити или вакцинисати. Боље да се вакцинишемо када смо већ захваљујући председнику Александру Вучићу једна од ретких земаља која има вакцине – уверен је он.

Извор: РТС/srbijadanas.com