Србија

КРИЗНИ ШТАБ ГАСИ ПОЖАР? Могуће попуштање мера, ускоро одлука

Мере које је донео Кризни штаб и Влада Србије у уторак и које се односе за затварање свих услужних и угоститељских објеката осим прехрамбених радњи, апотека и бензинских пумпи, орочене су до недеље, 21. марта.

Ипак, врата појединих објеката услужне делатности могла би да се отворе пре овог датума. Епидемиолог Предраг Кон најавио је да би овим попуштањем могли да буду обухваћени пре свега фризерски и козметички салони, али и поједине услужне делатности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи наш извор, чланови Кризног штаба покушавају до краја недеље или до најављене седнице у понедељак да пронађу начин да мали привредници раде макар ограничено радно време. Услов за то јесте да мере и правила рада буду одређена за сваки сектор појединачно и да буде спроведена строга контрола.

Да ли ће ових дана бити затворени само ресторани, кафић и клубови, а моћи да наставе са радом козметичари, фризери и сличне услужне делатности, интензивно се разматра. Уз то, остаје питање шта ће бити са другим делатностима, као што су бравари, обућари, занатлије и трговци са специјализованим радњама.

„Затварање је најтеже пало онима који живе од мањег, породичног бизниса. Ако неко има једног запосленог, нема много муштерија током дана и живи од тог пазара, треба му омогућити да ради, без обзира којом услугом се бави. Све ово значи да се мере од следеће недеље неће попуштати, већ само кориговати и пратити. Сигурно је да наредних 10 дана можемо да очекујемо да ће мере остати на снази, само уз неке допуне или измене“, каже за МОНДО извор из Кризног штаба.

Код доношења мера за физерске и козметичке салоне, најважније је одредити ограничено радно време и контролу, док остатак мера треба да се донесе за сваку делатност појединачно.

„Треба да се пропишу посебне мере које омогућавају рад. То може да буде скраћено радно време, које ће бити одређено на неколико сати или по једну смену. Затим, ограничен број муштерија и особа у објекту, омогућавање дистанце и промена и дезинфекција средстава за рад. Ко то не буде поштовао, биће ригорозно кажњен“, кажу незванично из Кризног штаба.

На питање да ли ће се угоститељима дозволити да раде по истом принципу поштовања правила броја људи у објекту, дистанце и мера, из Кризног штаба кажу да је те могућности потребно размотрити.

„Што се тиче угоститеља и њихових протеста, у наредном периоду ће се разматрати на који начин би могло да омогући да ови објекти раде уз поштовање мера. Док једни протестују због затварања, други део грађана је огорчен зато што кафиће нисмо затворили раније, јер се сматра да је на овим местима циркулација људи и вируса највећа“, кажу из Кризног штаба.

Што се тиче нове одлуке о школама које ће бити донете на следећем састанку, за сада се зна да ће на онлајн наставу прећи и најмлађи основици, док ће вртићи за сада наставити са радом.

„Стално добијамо дописе просветних радника у којима се тражи омогућавање онлајн наставе за све, зато што је велики број запослених и деце заражен. Схватамо проблем, али с друге стране имамо велики број родитеља који су у проблему, јер иду на посао док су им деца код куће сама и треба им помоћ око школе. Све то је јако тешко ускладити и то је велики проблем“, објашњава наш извор из штаба.

На питање да ли би због свега овога могли да очекујемо да ће се вакцинисанима дати предност приликом коришћења услуга, уз потврду о вакцинацији, наш саговорник наводи да је још увек рано за тако нешто.

„О томе ће се причати када сви који желе буду вакцинисани, и када буду остали само они који не желе вакцину. Тада можемо да говоримо о могућим повластицама, које ће навести и оне који нису вакцинисани, да то учине. Неки то сматрају кршењем људских права, али ако је у складу са законом и по угледу надруге државе, неће бити проблем да се тако нешто спроведе наредних месеци или крајем године“, кажу из Кризног штаба.

КАДА ЋЕ ОДЛУКА БИТИ ДОНЕТА?

Према најавама, нова седница Кризног штаба очекује се у понедељак, иако још увек није званично заказана. Ипак, мере могу да буду донете и пре тога, чак и ако се не одржи седница владе и Кризног штаба.

„Подсећам да сада постоји могућност да се нове мере донесу и пре понедељка, јер то више не мора да ради Влада Србије, већ само Министарство здравља. То је омогућено новим законом који је донет ове године као и одобрењем прошле недеље. То значи да ће Кризни штаб и даље предлагати мере, али их неће усвајати Влада, него министар. Када то узмемо у обзир, нове мере могу да буду усвојене пре седнице, било који дан“,подсећају у Кризном штабу.

Извор: Мондо