Србија

ЛОНЧАР: Нема разлога да се кажњавају вакцинисани, само невакцинисани и…

Оштрије мере које су данас усвојене, и од вечерас ступају на снагу, донете су на основу досадашњих података и резултата и комплетно затварање једино је решење да се сачувају животи и здравствени систем, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

– Нове мере донете су да би се смањио број заражених, да би се прекинуло ширење заразе, и молим све да то имају на уму. До пре седам дана смо можда били у прилици да причамо шта и како, данас нисмо – рекао је Лончар после обиласка ковид болнице у Батајници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оштије мере су, каже, донете на основу досадашњих резултата и података, као једино решење.

– Комплетно затварање, да бисмо сачували здравље и животе и здравствени систем, рекао је Лончар.

Он је замолио градјане да, како каже, не губе време на полемике, већ да се усредсреде на поштовање мера и да се вакцинишу, како би се смањио број заражених, и како бисмо што пре ушли у „безбеднију зону“.

На питање да ли је на седницама Кризног штаба било речи о разлици између вакцинисаних и невакцинисаних, Лончар је рекао да се и о томе разговарало, те да је његов став да нема разлога да се кажњавају људи који су поштовали мере, вакцинисали се и сада имају антитела.

– Они који су радили све што треба, не могу да буду у истом кошу као и они који не верују у корона вирус, раде по свом. Они који су све мере испоштовали, треба да имају неке користи од тога. То је осетљиво питање, полемика се води и у свету око тога, али ако ти људи нису ризик, зашто их кажњавати. Морамо да нађемо начин да тим људима изађемо у сусрет – рекао је Лончар.

У ковид болници у Батајници тренутно је збринуто 900 пацијената, а ту установу данас је обишао министар здравља Златибор Лончар, који је поручио да ситуација у црвеној зони не може да се опише и апеловао на све да поштују мере, како би се сачували животи, спасио здравствени систем и како бисмо се што пре вратили „у нормалу“.

Лончар је ушао у црвену зону, где се налазе ковид позитивни пацијенти, људи који се боре за живот, јер је, каже, осетио потребу да треба да додје и да пружи подршку.

– Ове имамо тренутно 900 пацијената, овде ради више од 800 лекара и медицинских сестара, уз спремачице, помоћно особље…Хтео сам проведем једно време с њима и долазићу једном недељно, да чујем шта још можемо да урадимо да им помогнемо – рекао је Лончар.

Он је поручио свима који мисле да корона вируса не постоји и да грађани не треба да се вакцинишу, да се придржавају мера, да ће им, када виде како изгледа права борба за живот, схватити да нису у праву.

– Када буду видели једног младог пацијента, за којег је потребно шест до осам људи да би га окренули у положај који захтева, па још више пута дневно…Да не причамо како је људима у скафандерима, у свој опреми, како изгледа спашавати људске животе…, – рекао је Лончар.

Како је рекао, то би требало да виде сви грађани, и да размисле да ли корона постоји или не и да ли морамо да долазимо у ситуацију да имамо 900 пацијената у Батајници, чега не би било, да је било придржавања мера.

– Ситуација не може ни да се опише. Наставићемо да се боримо даље, да на све начине помогнемо људима. Дајте да се уразумимо, да спасимо здравствени систем, да се вратимо у нормалу, да се посветимо и нековид пацијентима. А, све који не верују у корону, сачекаћу овде, увести их у црвену зону, па нека ми кажу да вирус не постоји – рекао је Лончар.

Директорка болница др Татјана Аџић Вукићевић рекла је да у последњих 10 дана забележен енорман број пријема, те да ниједан дан није прошао без мање од 80-90 пријема.

Много пацијената је дошло са тешким клиничким слиакама, који су морали одмах у интензивну негу, додала је она.

– Ситуација је тешка и забрињавајућа, да смо морали да отворимо 12 полуинтензивних нега, са 400 лежећих места, а мораћемо и пету интензивну негу да отворимо, где ће радити још 15 лекара и 30 медицинских сестара, рекла је др Аџић.

Она је навела да у Батајници раде углавном лекари из КЦС, али и са КиМ, као и из других градова, додајући да је, на пример, Кладово од своја два анестезиолога, једног упутило у Батајницу.

– Сада је последњи тренутак да апелујемо на све, на стручну и немедицинску јавност, да се поштују мере. Срећни смо што имамо вакцине, јер је то будућност, рекла је др Аџић Вукићевић.

Подсетимо да Кризни штаб за борбу против корона вируса усвојио је данас нове, оштрије мере, а то је да се већина делатности затвара од среде до понедељка. Такође, како је рекла прмијерка Србије Ана Брнабић, након данашње седнице Кризног штаба, од понедељка ће и млађи основци прећи на онлајн наставу. За сада то је у плану да траје седам дана.

Премијерка је рекла и да неће бити уведен полицијски час, као и да ће се од понедељка знати да ли се ове нове мере продужују или не.

Према њеним речима, медицински део је тражио да ове нове мере важе 14 дана, али да ће се ипак у понедељак видети шта ће бити даље.

Извор: Танјуг