Србија

Ситуација је алармантна! ПОСТОЈЕ ЧЕТИРИ ОПЦИЈЕ ЗА ЗАКЉУЧАВАЊЕ СРБИЈЕ: Медицински део Кризног штаба ТРАЖИ ЛОКДАУН!

Десет месеци након најригорознијих метода борбе против пандемије ковида-19, стижу најаве да бисмо поново могли да се вратимо почетним, најтврђим корацима у сузбијању вируса.

Наиме, медицински део Кризног штаба на седници у понедељак затражио је увођење ванредног стања и затварање свих објеката осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон тврди да ванредно стање нема алтернативу јер резултат може дати једино потпуно спречавање контаката.

– Овакве мере које су биле преко викенда нису оно што је медицински део Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већи да би се прекинуо ланац трансмисије вируса. Сву тежину одговорности мора да преузме читаво друштво, медицински део јасно зна да је оваква мера економски удар, али без обзира на то, то је мера која штити животе, и то морамо отворено и јавно да кажемо. Предлог је да мора да се забране незаштићени контакти, иначе ћемо пући ко звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем – упозорава Кон.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић изјавио је да не мисли да је Србија близу ванредног стања.

– Ми тестирамо много, између 15.000 и 20.000 људи дневно. Бројеви не расту тако брзо као у новембру и децембру. Данас је више од 500.000 људи ревакцинисано. Верујем да ћемо у петак доласком нових 500.000 вакцина те проблеме моћи да сузбијамо, али морамо да будемо дисциплонованији. Влада ће да одлучи, сви се понашамо неодговорно, али људи су сити. Мора да се ради, и људи хоће да раде. Наше економије морају да раде – закључио је Вучић.

– Полицијски час може да буде непрекидан, временски ограничен, о томе није било речи, нити је потребно у овом тренутку. Веома је значајна одлука да ли ће бити ванредног стања или не. Не може група од 10 лекара, не може та група да одлучи о ванредном стању. Ми смо предочили шта је неопходно, ова ситуација није наивна – наглашава Кон.

Како се уводи полицијски час

Ипак, полицијски час, ограничење кретања и забрана контакта могу се увести и без проглашења ванредног стања. На то указује правник Александар Оленик.

– На основу Закона о заштити становништва од заразних болести може да се прогласи ванредна ситуација у којој главну реч води министар здравља заједно са Владом и МУП-ом. Том приликом, такође, може да се уведе полицијски час и ограничи кретање становништва и забрани рад објеката. Није потребно увођење ванредног стања за то, али претпостављам да медицински део Кризног штаба ванредно стање тражи, пре свега, због психолошког утицаја на грађане који би тада знатно озбиљније схватили донете мере – истиче Оленик и додаје да се и приликом проглашења ванредне ситуације може затражити и помоћ војске у спровођењу мера као што је то био случај у Хрватској.

Како се уводи ванредно стање

Како каже, разлика је у томе што се ванредно стање уводи на основу Устава као највишег правног акта и то у тренуцима када постоји опасност по целу државу од рата, временске непогоде, пандемије због чега може доћи и до “већег одступања у поштовању људских права и слобода него приликом проглашења ванредне ситуације”.

Четири варијанте

Супер тврда – Ванредно стање и полицијски час од 18 до 5 часова што је тешко оствариво.

Тврда – Полицијски час током викенда, затварање свега осим апотека и маркета.

Средња – Потпуно затварање за викенд, осим апотека и маркета, али без полицијског часа.

Мекша – За викенд скраћивање радног времена свега сем прехрамбених радњи и апотека.

И Лончар може да нареди „локдаун“

Према Закону о заштити становништва од заразних болести, Влада Србије, односно Министарство здравља, може да прогласи ванредну ситуацију због пандемије вируса током које министар здравља на основу предлога надлежних служби може наредити: забрану окупљања на јавним местима, ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом, забрану или ограничење путовања, забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа, ванредну вакцинацију и мере личне заштите од инфекције.

Закључани смо провели скоро 27 дана

Током првог таласа короне, од 18. марта до 6. маја прошле године, становници Србије су у својеврсном карантину током трајања полицијског часа провели 638 сати или више од 26,5 дана. Полицијски час је први пут уведен 18. марта и првобитно од 20 до 5 ујутро. Међутим, у оваквом облику је важио само четири дана, пошто је већ од 22. марта продужен на период од 17 до 5.Најконтроверзнији полицијски час имали смо за Васкрс, од 17. до 21. априла и он је трајао чак 84 сата!

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Блиц