Свет

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Амерички научници потврдили: Овај лек убија корона вирус!

Лек против короне пронађен! Американци су, како кажу, пронашли лек који се у првој фази испитивања показао као изузетно ефикасан у борби против ковида-19. На тржишту би могао да се појави за четири до пет месеци, а научници тврде да би могао да заустави пандемију.

Све очи упрте су у Америку, јер су тамошњи научници управо завршили прву фазу испитивања лека „молнупиравир“, који производи компанија Мерцк анд Ридгебацк Биотхерапеутицс, а који је показао велику моћ убијања вируса у телу пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово би могао да буде прави „Свети грал“, јер је буквално зауставио пут вируса кроз организам пацијента. Када су пацијента поново прегледали, није било ни трага од вируса – рекао је др Марк Сајџел за амерички „Фокс“.

Како објашњавају из ове компаније, лек се користи у кућним условима, тако што га пацијент пије пет дана, слично леку „тамифлу“, медикаменту против птичјег грипа.

– То ће бити петодневни третман, који ће зауставити размножавање вируса пре него што изазове велику штету. За сада је то проверено на малом броју људи, код 182 испитаника, али би за четири или пет месеци требало да помогне хиљадама оних који се боре са короном – каже Сајџел и додаје:

– Ово би могло да буде спас док се вакцинацијом не створи довољан имунитет. Верујем да би, када лек буде био одобрен, Америка до лета могла да буде ослобођена од коронавируса, а након ње и остатак света – закључио је амерички лекар.

Српски лекари: Ово ће бити одлична вест када буде 100 одсто сигурна!

Инфектолог др Жарко Ранковић за „Ало!“ каже да се нада да су предвиђања о овом леку тачна, али да се не ослањамо на ове најаве док не видимо коначне резултате.

– Нисам песимиста, али морамо бити рационални. Доста времена треба да прође да бисмо могли да тврдимо да је нешто ефикасно. Наравно, корона је глобални проблем и нема сумње да је у решавање тог проблема укључено много више људи и средстава него да је у питању нека друга болест, али и даље не смем ништа да тврдим – каже др Ранковић.

Он додаје да „молнупиравир“ није једини лек против коронавируса на којем се у свету ради, али да се не смемо ослонити на то јер се не зна када ће доћи до Србије.

– У овом тренутку, једино што постоји као сигурна заштита од ковида-19 је вакцина. И њих су људи оспоравали, јер су стигле брзо, али та брзина је резултат огромних средстава која су у њу уложена. Одлично ће бити ако се тај лек покаже делотворним, али не треба чекати већ се вакцинисати на време – поручио је инфектолог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс