Свет

СРАМОТА! Већина Срба неће моћи да добије ковид пасоше: Откривено зашто ЕУ саботира једну вакцину!

Цењени стручнак за Објектив објашњава због чега наши грађани неће испунити услове за добијање ковид пасоша за које се све више залаже Европска унија

У суботу се у званичном Бриселу појавио предлог да ковид пасоши важе само за вакцинисање цепивима које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), што значи да већина грађана Србије који су махом пелцовани руском “спутњик В” и кинеском “Синофарм” вакцином не би испунили
овај пропис, који би евентуално могла да наложи заједница европских народа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада се поставља питање како ће у земље чланице ЕУ путовати они грађани Србије који су се вакцинисали руском или кинеском вакцином, а које овакво одобрење немају и питање је да ли ће и када да га добију. Ипак, како за Објектив наводи шеф Катедре за хигијену Медицинског факултета у Београду др Горан Белојевић, посреди је чиста политика, због чега је већ сада јасно да већина Срба неће моћи да испуни услове за добијање ковид пасоша. Ипак, како наводи, наде да ћемо на лето ипак прећи границе ЕУ су и те како реалне.

Др Белојевић објашњава да је већ пре три месеца било јасно да ЕУ припрема да сама погази једно од својих основих начела постојања, постулат слободе кретања.

ПРЕТЊА

Према његовим речима, јасно је да ЕМА неће одобрити вакцину ниједног кинеског произвођача, упркос томе што су оне доказале своју ефикасност.

– Постоји могућност да Европска агенција за лекове одобри руску “спутњик В” вакцину, њена производња је договорена и у Италији, ипак сигуран сам 100 одсто да ниједну од кинеских неће одобрити. Овде је посреди чиста политика, јер уколико би кинеска вакцина добила дозволу у ЕУ, потпуно би била уништена производња свих вакцина са запада. Кинеска вакцина би преплавила ЕУ. Кинези су у јануару прошле године почели да праве ову вакцину и невероватно је колико доза они могу да испоруче – објашњава др Белојевић.

КОМПРОМИС

Ипак, наш саговорник уверава да Европска унија наредног лета сигурно неће затворити границе за српске туристе. Према његовим речима, не би требало да брину ни они који су примили кинеске вакцине.

– Наши грађани ће моћи да улазе у ЕУ са негативним ПЦР тестом, а вероватно ће исто да важи и за оне који су примили кинеску вакцину. Европска унија ће на исти овакав начин дозволити и Кинезима да прелазе њене границе. Управо су Кинези једни од најбројнијих туриста у ЕУ, због чега их се Брисел сигурно неће тек тако одрећи – наводи др Белојевић.

Подсећамо, европски регулатори су досад одобрили вакцине компанија “Фајзер-Бајонтек”, “Астразенека”, “Модерна” и “Џонсон и Џонсон”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс