Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ: Ништа нам нису дали! Лепо је да нас помазе по глави, али…

Фото: Јутјуб

Београд — Председник Србије предао у Сарајеву 5.000 вакцина компаније „АстраЗенека“, које Србија донира БиХ. Почело обраћање медијима. Пратите на Б92.нет и ТВ Б92.

На сарајевском аеродрому Бутмир, председника Србије дочекали су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић. Након тога одржан је састанак с члановима председништва БиХ, који су дочекали Вучића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се медијима на аердрому, Вучић је изјавио да је Србија обезбедила 10.000 доза Астразенека вакцина, а из ЕУ програма добијаћемо и једни и други највише Астразенеке вакцине.

„На лекарима је у БиХ да одлуче како ће их користити. Ја сам срећан ако ћемо да спасимо 5 ии 10 живота“, казао је он.

Према његовим речима, на састанку с члановима председништва замолио сам да направимо велики самти са њиима у Београду, на великом ниводу, да буде највећи самит који смо икада направили, самит помирења и отворености и да видимо како да у будућности отворимо шире границе, да камиони брже пролазе, да повећавамо плате и пензије.

„Дошао сам да поручим да су ово вакцине за Федерацију, коју год хоћете тражите, ми ћемо вам доставити. Наручили смо Модерну. Не треба да се свађамо и опањкавамо пред европским медијима, живимо једни поред других и никог ближег немамо. Данас, када смо очекивали помоћ много моћнијих, ми се ослањамо једни на друге. Ми у Србији не можемо бити срећни ако нису они у Срајеву, Бањалуци, Бјељини или било ком другом месту у БиХ“, казао је он.

„Лепо је што вам се додворавамо, да нас помазите, а ни једну вакцину нисмо добили. Али, помоћиће први комшија и зато је ово мој апел“, рекао је он.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик захвалио се председнику Србије на донацији вакцина и најавио самит који би требало да се одржи у Београд, а који би, према речима Вучића, требало да буде највећи самит одржан на нашоим просторима који би требало свима да олакша живот.

Члан Председништва БиХ из редова хрватског народа Жељко Комшић рекао је да и ако само једна од ових 5.000 вакцина, или 10.000 о којима се говорило, спаси и један живот неком у БиХ све вреди. „Знам да ће бити коментара. Још једном хвала, поготово у околностима у којима се БиХ налази“, рекао је Комшић и такође подсетио да из ЕУ програма ни једна вакцина није стигла у ЕУ.

Шефик Џаферовић такође се захвалио Србији на донацији вакцина. „Солидарност, међусобно поштовања, уважавање, решавање отворених питања, разговора и договора, а где га нема међународним правом, су принципи с којима БиХ жели да гради односе са суседима“, рекао је он.

Подсетио је да је и БиХ помогла када је послала лекаре у Нови Пазар. „Коначно је време да релаксирамо укупне односе и то је била тема наших разговора. Бројна питања су отворена, границе, имовина, али морамо започети дијалог“, казао је он и рекао да је зато подржао Вучићев предлог да се у београду одржи велики економски форум Србије и БиХ.

„Ово није само даривање вакцина, ово је нешто више, а о томе сам говорио. Људи одлазе из БиХ, али и из Србије у боље уређене ситеме. Крајње је време да интензивирамо сарадњу. Доста је више тензија и јалових расправа“, истакао је Џаферовић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92