loading...
Србија

ВУЧИЋ ЗАГРМЕО НАКОН САСТАНКА СА ЛАЈЧАКОМ: “Ако мисле да ће нечија батина да им створи државу, грдно се варају” (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Србије на Андрићевом венцу, а након састанка Вучић и Лајчак су се обратили медијима.

Обраћање председника Вучића

Председник је на почетку обраћања рекао да је Србија посвећена дијалогу са Приштином, и да подржава Лајчакове напоре да се постигне компромис.

– Такође, Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, али у жељи да постоји разумевање и за њене националне интересе, а не само интересе Албанаца. У складу са тим ми сматрамо да компромисни договор значи никоме све, а свакоме довољно. Наша обавеза је да будемо одговорни и посвећени, зато што неће бити напретка у евроинтеграцијама уколико не направимо озбиљне помаке у разговорима са Приштином – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија не поставља никакве рокове, и истакао је да исхитрена решења могу да изазову катастрофу.

– Србија такође очекује да се испуни све што је раније било уговорено, као што је Заједница српских општина – рекао је председник, и још једном подсетио на труд који је Лајчак уложио да би се постигао договор.

Обраћање Мирослава Лајчака

Мирослав Лајчак је на почетку обраћања рекао да му је жао што у Београд не долази чешће, пошто је пандемија вируса корона то онемогућила.

– Морам поново да нагласим да је дијалог кључан за обе стране. Србија је много напредовала на путу евроинтеграција, и дијалог то може још више да убрза. И Приштини сам послао исту поруку коју ћу и овде. Државе чланице очекују разговоре о свеобухватној нормализацији односа између Србије и (тзв.) Косова. Као друго, државе чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у протеклих 10 година – казао је Лајчак.

Он је потом рекао да је у плану и долазак америчког преговарача Метјуа Палмера, и да са Вашингтоном деле исти циљ, а то је приближавање целог региона ЕУ.

– Овде у Београду смо управо завршили користан састанак са председником Вучићем, и мени је драго што је потврдио своју спремност да увек дође у Брисел. Спремни смо да наставимо наш посао – казао је Лајчак.

Одговори на питања новинара и исправка за Лајчака

Председник је током одговора на питања новинара рекао да ће увек на цивилизован начин одговарати на нападе и увреде из Приштине, као и на њихове планове.

– Ако мисле да је могуће да ће неко узети чекић и ударити Србију у главу, и рећи нам да морамо да признамо Косово – то се неће десити – нагласио је Вучић, и рекао да се Албанци варају ако мисле да ће им Вашингтон омогућити брзо решење.

Вучић је рекао да се Албанци варају ако мисле да ће нечија батина да им створи државу, истакавпи да је то “рачун без крчмара”.

Председник је такође скренуо пажњу специјалном изасланику да је Београд не признаје формулацију Србија и Косово, већ само Београд и Приштина, алудирајући на Лајчаково излагање након састанка.

– Наше одговорно понашање нам није донело добре резултате у претходном периоду. И даље ЕУ говори о пуној нормализацији односа, што и јесте добро. Међутим, видите да се под америчким притиском стално понавља само “међусобно признање”. Као папагаји то понављају. Господин Лајчак је сведок да сам у Бриселу прекидао албанске преговараче, било је готово на ивици инцидента. А онда добијем честитку америчког председника где пише исто – рекао је Вучић, и истакао да ћемо се трудити да дођемо до компромиса, али и да ми имамо наше националне интересе које морамо да чувамо.

Он је истакао да компромис мора бити прави, а не по принципу “извиниће ти се Ђура што те је тукао”.

– Ја не видим да су Албанци спремни за споразум, али је добра вест да су спремни за дијалог. То није мали посао који је господин Лајчак урадио – казао је председник

Он је истакао да мисли како ће Американци препустити цео процес Европској унији.

– Они су створили то чедо, љуљају га, порасло дете до тинејџера, они га и даље љуљају. Ништа ту није ново, нама је само теже. Зато је важно да се држимо дијалога и да гарантујемо сигурност и безбедност свом народу. Ако мислите да је решење да некога опсујемо и одемо са састанка, варате се. За мене ниједан одлазак у Брисел није лак – казао је председник.

Извор: Новости