Издвајамо Православље

ОВО СУ НАЈВАЖНИЈА ТРИ ДАНА: Почела је ГЛУВА НЕДЕЉА и ово не би требало да радите ако постите…

Време ћутања и покајања.

Пета недеља Васкршњег поста која се у календару зове Глува недеља, а назив је добила по томе што се увелико одмакло у посту и долази време ћутања, покајања, односно глуво време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Правила поста: Проверите да ли знате шта је дозвољено док постите, а шта не

Друга недеља пред Васкрс, посвећена је Светој Марији Египћанки, мученици која је својим подвигом доказала да има наде за све који желе искрено да се покају и крену путем истине и божије правде.

„Завапи Христу Богу који је распет за тебе, каже Црква, и који је добровољно примио ране: побрини се за мене, Господе, и спаси ме“

У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве. Не одлази се на пут, не раде се велики послови, не тера стока на пашу, не иде се ни у мобу.

Да људи не би били лењи у својим духовним подвизима, црква током три дана пете седмице: четвртак, суботу и недељу, пружа верницима нарочите подстицаје ка подвизима благочашћа.

На вечерњем богослужењу у среду пете седмице певају се 24 покајне стихире Великог канона. Све стихире имају завршетак: “Господе, пре него што погинем, спаси ме!”

У четвртак на јутрењу чита се цео Велики канон и Житије преподобне Марије Египћанке.

Субота пете седмице поста је Субота Акатиста, а сама служба носи назив Похвале Пресветој Богородици. Тог дана на јутрењу чита се Акатист Пресветој Богородици.

 

Извор: srbijadanas.com