Свет

СВЕТ У СТРАХУ! Москви дат рок до подне, а Русија је спремна да узврати!

Праг — Руско министарство спољних послова је данас саопштило да ће узвратити Чешкој уколико дође до нових корака Прага против руских дипломата, преноси Ројтерс.

Руско министарство спољних послова ће разјаснити могуће последице ческом амбасадору Витезславу Пивонки, рекла је портпаролка министарства Марија Захарова за Вести ФМ радио станицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разговор са ческим амбасадором ће се наставити у министарству спољних послова данас. Нећемо нагађати више које ће кораке да предузму. Имаћемо специфичну конверзацију о акцијама које могу да се десе уколико Праг предузме одређене кораке“, објаснила је Захарова, пренео је ТАС С.

Захарова додаје да Праг неће моћи да оптужи Москву за рушење билатералних односа када дође до разговора.

„Они морају да схвате до које фазе су дошли по питању нарушавања билатералних веза“, оценила је она.

Раније данас појавила се информација да би Чешка могла да избаци око 60 чланова руске амбасаде у Прагу, уколико се Русија не одлучи да до поднева повуче одлуку да протера чешке дипломате које су проглашене персонама нон грата.

„Ради се о отприлике 60 људи. Циљ је да овај број руског особља треба да одговара броју особља које се сада налази у нашој амбасади у Москви“, рекао је министар спољних послова Чешке Јакуб Кулханек за Лидове новине, а пренео ТАС С.

Праг тврди да је Москва умешана у експлозију у складишту муниције у чешком селу Врбетице 2014, због чега су власти Чешке протерале 19 руских дипломата, уз тврдњу да су делови војне обавештајне службе.

Москва је одговорила, па протерује 20 чланова ческе амбасаде из Русије.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг