Србија

ВАКЦИНАЦИЈА ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА ЗА ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА? У Србији би могло да се уведе правило на које се одлучила Италија!

ЗДРАВСТВЕНИ радници у Србији биће, изгледа, као и њихове колеге у Италији, у обавези да се вакцинишу против ковида 19.

Још се не зна да ли ће и потенцијалне санкције за оне које одбију да заврну рукав бити исте као за лекаре и фармацеуте у земљи на Апенинском острву, којима је предочено да ће они који буду одбили антиковид заштиту бити суспендовани без накнаде до краја године. Став Републичке стручне комисије је да имунизација здравствених радника треба да буде обавезна, али таква иницијатива мора да прође процедуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме РСК би предлог прво требало да упути Институту „Батут“, а да се то касније у Влади Србије и правно регулише. Надлежну комисију води др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС, који се и лично залаже да вакцинација за медицинаре буде обавезна. Уједно је то став и свих управника ковид-болница, који су изнели на једном од редовних састанака са министром здравља.

Увођење обавезне вакцинације за медицинаре, свакако, не би било преседан, јер су они већ по Закону о заштити становништва од заразних болести обавезни да се вакцинишу против грипа. И Европски суд за људска права пресудио је јуче да је обавезна вакцинација легална и да ће можда бити неопходна у демократским друштвима.

Иако је пресуда уследила након закључка жалбе коју су неке чешке породице поднеле суду због обавезне вакцинације деце, могла би да се примени и на вакцине за сузбијање пандемије ковида. Како је објављено, ова пресуда Европског суда створила је преседан по коме обавезна вакцинација не сме бити у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, што не значи да ће европске земље приморати грађане да се вакцинишу, али би, у случају да то учине, та одлука у очима суда вероватно била легална.

Иако пандемију ковида, изгледа, може да заустави само висок обухват имунизацијом, не мањи од 80 одсто светске популације, глобално се не намеће обавезна вакцинација опште популације, али здравствени системи пренапрегнути због великог броја ковид пацијената, очигледно више не могу да дозволе „испадања медицинара из строја“ због инфекције короном.

Предлог струке о увођењу обавезне вакцинације за медицинаре подржава и ресорни министар Златибор Лончар:

– Нема логике да лекар или медицинска сестра кажу да су добили корону, јер могу да се вакцинишу, и да добијају надокнаду за боловање у висини 100 одсто зараде – каже Лончар.

– То је било оправдано у ситуацији када није било вакцина. Мислим да ће републичка комисија, у којој су најеминентнији стручњаци, донети одлуку. Увек ћу бити уз струку и да спасавам животе, а борићу се против оних који су вакцинисани и који су захваљујући томе добро, а шире лажи и панику о вакцинама – навео је Лончар.

ЗАШТИТА

ДОКТОР Милан Динић, председник Лекарске коморе Србије, каже за „Новости“ да ће се ЛКС званично изјаснити када и формално буде формулисан предлог о обавезној вакцинацији здравствених радника:

– Генерално, став ЛКС је афирмативан за вакцинацију против ковида, јер вакцине су најделотворнији начин заштите од ове заразе.

БРНАБИЋЕВА: ОДЛИЧНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић истакла је да у Србији не постоји потреба за увођењем обавезне вакцинације становништва и казала да она тече одлично и да је интересовање људи огромно, много боље него у напреднијим европским друштвима. Оценила је да су грађани Србије показали да су одговорни и додала да се преко е-управе дневно пријави 10.000 до 20.000 људи. Премијерка је рекла и да је Влада Србије одлучила да још 10.000 вакцина поклони граду Сарајеву.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс