Србија

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Ово су три нове мере и важе за све грађане

Одржана је седница Кризног штаба за борбу против корона вируса.

По завршетку седнице јавности се обратио др Зоран Гојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Изашли смо из ванредне епидемиолошке ситуације, иако је она и даље нестабилна. Тенденција нам је добра и после празника“, рекао је покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба др Зоран Гојковић.

„Важно је то што сваког дана вакцинишемо између 20 и 23 хиљаде грађана“.

„Идемо у нешто блажи режим, попуштамо мере. Излазимо у сусрет фризерима, њихове радње могу да раде по мање ригорозним условима. Враћамо се на 4 квадратна метра по особи, уз поштовање епидемиолошких мера“.

„Људи који се баве организовањем стручних скупова могу полако да се припремају за такве скупове. Максималан број учесника биће до 100. То креће чим стигне одлука Владе. Међутим, за стручне скупове је потребно време да се организују“.

„Данас смо разговарали и о инвентима. То је најважније за младе. Уколико се настави пад броја новозаражених, ако изађемо из ове несигурне ситуације, а 50 одсто пунолетних грађана буде вакцинисано, моћи ћемо од 21. јуна да организујемо већа колективна окупљања“.

„Када кажемо 50 одсто вакцинисаних, мислимо само на грађане Србије. Имамо времена до 21. јуна“.

Др Гојковић је навео да на данашњој седници није дискутовано о експерименталним концертима у Београду.

Што се тиче окупљања од 21. јуна, још нису дефинисани детаљи што се тиче дозвољеног броја присутних.

„О томе ћемо тек причати“, навео је др Гојковић.

„Планирамо да релативно брзо Београдска арена почне да се бави оним што јој је сврха“, најавио је др Гојковић излазак највеће дворане на Балкану из ковид режима.

У Србији је у претходна 24 сата на корона вирус тестирано 12.514 грађана од којих је 787 новозаражен. Преминуло је 17 пацијената док се на респираторима широм земље налази 101 оболелих.

Извор: Курир.рс