Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП: Због личне карте мораћемо да мењамо пасош и саобраћајну дозволу, а то кошта

Сада ће лична карта бити квалификативно средство електронског потписа.

Најављене измене Закона о личној карти унеле су конфузију међу људе, посебно оне који су пријављени на једној адреси, а живе на другој. Страх им је посебно унела новина о увођењу нове ставке – адресе пријављеног пребивалишта на образац личне карте, што значи да ће ова адреса бити видљива и на „пластици“ исправе са чипом, што до сада није био случај.

Последица ове законске одлуке, коју ће посланици ускоро усвојити, јесте да, како су навели из МУП, грађани неће смети да користе личну карту ако се промене њихови лични подаци, укључујући и адресу. Они који су до сада живели на фиктивној адреси тако ће бити приморани да пријаве праву адресу пребивалишта како би избегли проблеме, за шта ће морати да плате таксу од 340 динара.

Промена адресе, међутим, повлачи за собом и обавезу промене пасоша и саобраћајне дозволе, на којима је иста такође наведена, а израда оба ова документа грађане ће коштати додатних 4.260 динара. Мушкарци ће имати и додатну обавезу, а то је да промене адресу у војном одсеку.

Објашњавајући шта ће све за грађане подразумевати најављене измена Закона о личној карти, адвокат Небојша Перовић истакао је да ће пријављени податак о пребивалишту који се до сада налазио на чипу личне карте сада ће бити видљив и на картици, те ће тако и бити видљив без коришћења чипа.

– Што се тиче уноса сертификата за електронски потпис у исправе са чипом, раније је закон предвиђао да ће то бити на захтев имаоца личне карте, а сада ће лична карта бити квалификативно средство електронског потписа. То значи да ће за пет година сви грађани путем дигитализације комуницирати с државном управом. Ова измена свакако има својих предности, али и мана што се тиче заштите података, и то може бити мач са две оштрице – сматра Перовић.

Када је реч о законској новини у погледу забране коришћења личне карте као исправе за прелаз границе која се може прећи без пасоша, Перовић наводи да се то махом односи на особе против којих се води кривични поступак.

– Они могу имати мере забране преласка границе уз личну карту, што се односи на границу с Босном и Црном Гором. МУП доноси решење на сваких шест месеци, а по овим новим предложеним изменама то решење више неће важити шест месеци, већ све до окончања процеса – закључио је Перовић.

Извор: Курир/srbijadanas.com

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2021.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31