Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ НАМ НАЈАВИЛИ УЖАС! „Европа ће уживати али ће на Балкану бити критично“ Олује, поплаве у новембру ће бити НАЈГОРЕ“

Повремене олује, поплаве и клизишта – то најављује светски метеоролошки сервис за предстојећу јесен на подручју Италије и Балкана. Да ли такав сценарио чека Србију?

Наиме, према сезонској прогнози ове компаније, предвиђа се да ће се наставити повремене олује које су се јављале у Италији и Балкану током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност од јаких и обилних пљускова ће се наставити. На „AccuWeather“ се наводи се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да у овом тренутку не могу да се најављују било какве поплаве, јер пре свега незахвално је давати прогнозе за читаву јесен пред нама. Оно што је сигурно јесте да нас очекује угодан септембар, те још једно михољско лето.

– Јако је незахвално за тако мали простор рећи шта ће се тачно дешавати у октобру и новембру. У овом тренутку не могу да се прогнозирају поплаве нити било шта опасно. Ако и дође до тога, Србија не треба да брине, наша клима је таква да током лета имамо пљускове и грмљавине, а с јесени врло ретко. Нестабилно време са олујама и пљусковима сели се на јесен на подручје Јадрана, а циклони до нас долазе ослабљени – прича Ђурић.

Уколико дође до обилних падавина у Србији, што ћемо најпоузданије знати седам до десет дана пре, реке тренутно имају низак водостај и не би требало да дође до изливања, евентуално на појединим мањим речицама.

Како каже Ђурић, у наредних месец дана не прогнозирају се никакве обилне падавине, уживаћемо у умереном времену.

– Септембар ће бити топао са око 25 степени, што не значи да неће бити повремених освежења. Пракса је већ да имамо михољско лето, некад траје дуже, некад краће. Рекорд још држи 1946. година, када је у септембру у Београду забележено 42 степена – наставља наш метеоролог.

Даље у самом извештају „AccuWeather“ наводи се да ће, за разлику од већег дела Европе где се током јесени могу очекивати температуре изнад нормале, у источној Европи могућ је оштрији прелаз на хладније време. Јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра. Највише падавина очекује се у Украјини.

Како новембар буде одмицао, ниске температуре постаће све ниже, као да је децембар или јануар.

Из „AccuWeather“ најављују и потенцијални продор хладног ваздуха са истока и севера у касној јесени, што ће донети обилнији снег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

– Често нестабилно време имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

 

Извор: Блиц.рс