Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Вучић ГУБИ изборе у Београду?

Град Београд биће поприште највеће политичке битке на општим изборима који ће бити одржани на пролеће наредне године, а како сада ствари стоје, победи је ближа опозиција, тачније странке бившег режима.

На то указују бројне изјаве и из опозиције и из власти, па и од стране самог председника Србије и СНС Александра Вучића, али и стратешки потези странака некадашње власти које, на темељима великог капитала којим располажу, убрзано јачају ионако позамашну медијску машинерију, куповином и покретањем нових медија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се чини да председнички и парламентарни избори засад остају ван домашаја политичког блока окупљеног око председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, са Београдом је ситуација другачија.

Свестан је тога и сам Вучић, који је у последње време у неколико наврата признао да је опозиција ближа победи у Београду. Последњи у низу је интервју данашњем Блицу, у ком је председник најавио жестоку борбу за престоницу.

– Што се тиче избора у Београду, верујем да наши политички противници имају огромну шансу, да су фаворити на тим изборима, да су наше шансе невелике, али борићемо се. Знамо да постоји велика снага свих опозиционих странака, пре свега странака бившег режима које су уложиле огроман новац у медије и ја прихватам да су они фаворити. Али, на нама је да се боримо – поручио је Вучић.

Занимљив је био и Вучићев одговор на питање колики проценат освојених гласова у Београду очекује.

– Не говорим о процентима, већ о постигнутим резултатима, то је за мене најважније. А проценат, ако будемо близу њих, бићемо задовољни – рекао је председник.

– Наши политички противници су свакако победници следећих избора у Београду, а нису далеко ни од тога да ће победити на овим другим изборима – рекао је Вучић.

С друге стране, из опозиције стижу све оптимистичније изјаве, па је тако лидер Народне странке Вук Јеремић недавно поручио да „постоји реална и највећа шанса да опозиција победи и освоји већину у Београду“ и да „кључ победе лежи у координисаном наступу опозиције“.

За „Београдске новине“, које су под контролом Драгана Ђиласа, та ствар је већ завршена, па се у тексту под бомбастичним насловом „Вучић изгубио Београд!!“ (са два узвичника), позивају на „последња истраживања јавног мњења у нашој престоници“, по којима је у Београду 48,6 одсто анкетираних „против Вучића“.

Паралелно са охрабривањем свог бирачког тела, опозиција убрзано гомила медијску артиљерију.

Тако су медијској империји под контролом Драгана Ђиласа (две телевизије на 1. и 2. позицији на највећем броју телевизора у српским домаћинствима, неколико растућих интернет портала у које се улаже огроман новац, готово сви недељници, Београдске новине…) недавно и званично придодат лист „Данас“, а ускоро ће се на киосцима појавити још једне опозиционе новине под брендом који већ поседује телевизију и портал.

Имајући све наведено у виду, нема никакве дилеме да ће пролеће 2022. године бити политички најзанимљивије у последњих десет година, а „мајка свих битака“ водиће се у Београду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало