Србија

Важно обавештење! ОБЕЗБЕЂЕНЕ ПАРЕ ЗА 200 СТАНОВА ПО ОПШТИНИ! Да ли ћете добити новац од државе ЗАВИСИЋЕ ОД РАНГ ЛИСТЕ!

До средине јуна требало би да буде упућен позив свим грађанима који су заинтересовани за субвенцију за замену столарије. Град Београд је добио средства и сада је посао на општинама.

Град Београд је на конкурсу надлежног министарства добио 10 милиона динара у оквиру програма енергетске санације стамбених зграда и кућа. Толико ће бити издвојено и из градског буџета, док заинтересовани грађани треба да обезбеде 20 милиона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се тај износ подели на 17 београдских општина, то значи да ће свака од њих добити по десетак хиљада евра, што ће бити довољно за замену столарије у око 200 станова. Ко ће и под којим условима моћи да се пријави и на који начин ће се формирати листе, биће познато када буду објављени конкурси.

Следи конкурс

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да ће се средином јула ће завршити процес опредељивања средстава.

„Следећи корак је да се распише тендер за фирме које ће изводити те радове, а иза тога ће појединци конкурисати и направићемо селекцију и избор у којим становима ће се овај пројекат спроводити“, истиче градоначелник.

У неколико београдских општина са којима је екипа РТС-а контактирала како би сазнали да ли су почели припреме за реализацију тог пројекта рекли су да још увек није одлучено да ли ће оне расписивати конкурс на које ће се грађани пријављивати или ће све остати у надлежности града.

То је само један од програма који се реализују са жељом да се смањи и потрошња енергије и рачуни грађана.

Интересовање је за сада велико, али тек када почне реализација биће познато колико грађана ће заиста желети да користи подстицаје. На пример, Општина Чукарица је прошле године отворила конкурс за обнову фасада и обезбедила средства, али се на тај конкурс нико није јавио.

„Услови су били да 90 посто финансира општина, а 10 посто станари. Да ли због недостатка пројектне документације или је и тих 10 посто била ставка коју станари нису могли да испуне“, каже председник Општине Чукарица Срђан Коларић.

Очекује се да ће наредне године бити обезбеђено више новца за побољшање енергетске ефикасности.

Пилот пројекат

Горан Родић из Грађевинске коморе наглашава да је то пилот пројекат.

„Закон ће се још дорађивати, а кроз подзаконска акта највероватније и начин како ће да се реализује. Треба одредити неку суму коју ће сви моћи да прихвате због енергетске ефикасности, а онда да фирме које буду производиле и радиле такву столарију буду проверене, да су домаћи произвођачи, да имају атесте и да испуњавају услове које држава тражи“, наглашава Родић.

У Грађевинској комори процењују да би посао у оквиру побољшања енергетске ефикасности могло да добије око 15.000 радника.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС