Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Све бројније теорије да је коронавирус побегао из лабораторије! Ево шта се дешава!

Од децембра 2019. када је откривен коронавирус, потврђено је више од 166 милиона заражених широм света, а званично је од ковид 19 умрло 3.4 милиона људи.

Светска здравствена организација (СЗО), међутим, сада каже да је прави број умрлих вероватно најмање шест до осам милиона особа – можда и више. То би, наравно, значило да је и права стопа смртности од ковида 19 знатно виша од досадашњих процена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званични број „умањује тај комплетан учинак“ болести, истакао је аналитичар СЗО-а Вилијам Мсембури.

А иако је доминантна теорија у научним, медијским и политичким круговима последњих годину и по била она о природном пореклу, односно преласку коронавируса са животиње на човека, последњих недеља и месеци актуелна је теорија о томе да је та инфекција настала у лабораторији у кинеском граду Вухану.

Томе су допринеле нове информације и изјаве стручњака које иду у корист овој теорији, као и изостанак напретка у доказивању природног преноса вируса са животиње на човека.

Бивши пуковник британске војске и водећи стручњак за биолошко оружје Хамиш де Бретон-Гордон придружио се овој хипотези. Он је позвао челнике водећих развијених земаља Г7 да размотре строжа ограничења, упозоравајући да су лабаво обезбеђене лабораторије прилика за терористе.

„Нажалост, провео сам добар део живота на мјестима где постоје одметнуте владе које желе да нашкоде другим људима. Мислим да су те лабораторије отворена мета за терористе и друге, а на нама је да им то отежамо што је више могуће“, каже Бретон-Гордон за ББЦ и додао да су међународне контроле тих установа слабе.

Научне лабораторије који раде са патогенима различитих врста класификују се према њиховој потенцијалном ризику од биолошке опасности и, сходно томе, потребним мерама сигурности, од првог до четвртог нивоа. Само педесетак лабораторија широм света улази у категорију 4, међу њима и Портон Доун близу Салисберија – британски центар за биолошка и хемијска истраживања највише тајности, преноси портал „Индеx“.

Портон Доун се често описује као „златни стандард“ за биолошку сигурност. Лабораторије категорије 4 и иначе су врло строго регулиране. Али, лабораторија категорије 3 са слабијим контролама има далеко вишеа, а Бретон-Гордон каже да постоји више од 3.000 лабораторија категорије 3 широм света.

Већина тих биолабораторија укључена је у медицинска истраживања, али то често укључује чување и тестирање вируса као што је коронавирус. Додатни проблем и разлог за сумњу у цурење коронавируса произлази из тога што се, иако Институт за вирологију у Вухану има Националну лабораторију за биосигурност нивоа 4 који је изграђен 2014. године, у склопу института налазе и лабораторији нижег нивоа, односно 2. и 3.

Подсећања ради, амерички медији објавили су извештај америчких обавештајаца у коме се наводи претпоставка да је коронавирус „побегао“ из лабораторије Института за вирусологију у Вухану.

Кинеске власти су то демантовале.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR