Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Да би сте избегли топлотни удар, обавезно урадите ово

Данас и сутра паклене врућине са температурама до 38 степени

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће данас и сутра на подручју Србије бити веома топло, а то је потврдио и метеоролог Ђорђе Ђурић који је објавио нову прогнозу и најавио још један топао дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Топлотни талас још један дан и среда, са температуром до 38 степени. Од четвртка много пријатније. Пред нама је сунчан и врео дан. Максимална температура биће од 34 до 38, у Београду до 36 степени – написао је Ђурић.

Сунчан и тропски топао дан у Србији очекује нас и сутра.

– Дуваће слаб до умерен западни и југозападни ветар крајем дана на северозападу. Минимална температура од 16 до 24, максимална дневна од 34 до 38 степени, у Београду до 36 – најавио је метеоролог.

– Због веома високих температура, данас и сутра препоручује се смањење активности на отвореном на минимум, док је потребан опрез и због веома високих вредности УВ зрачења, па се не препоручује излагање сунца више од 15 минута без адекватне заштите – упозорио је Ђурић.

Додао је да је ова врућина последица напајања веома топле ваздушне масе из северне Африке у склопу југозападне струје.

– Велики опрез је неопходан и у саобраћају и не треба кренути на пут у најтоплијем делу дана. Иначе, како су спољне температуре до 38 степени, на сунцу, у просторијама и возилима са расхладним уређајима, температурна разлика између спољашњости и околине не треба да буде већа од 7 степени, јер организам може доживети шок, као и у случају изненадног уласка у базене, реке, море и друге водене површине – написао је метеоролог.

Како додаје, за разлику од претходног топлотног таласа, који је у Београду донео температуру до 40 степени, тренутни топлотни талас биће око два степена мање интензиван.

– Од четвртка ниже температуре за 5 до 7 степени, тако да у петак и викендом очекујемо око 29-30 степени. Бићемо под утицајем циклона над средњом Европом, па се очекује промена сунчаних и облачних интервала и знатно пријатније време, због прилива нешто свежије ваздушне масе са северозапада, па ће температуре бити око просечних летњих вредности. Местимично пљускови са грмљавином очекују се само понегде, а у четвртак после подне понегде се очекује и грмљавина са градом. Ипак, упркос освежењу и локалним падавинама, не очекују се интензивније падавине, осим локално у склопу мање грмљавине – закључио је Ђурић.

Извор: srbijadanas.com