Србија

Обратите пажњу! ДЕЛТА СОЈ СТИГАО У СРБИЈУ ИЗ РУСИЈЕ: Ево ко су највише угрожени и шта је једини спас!

Делта сој коронавируса регистрован је јуче у Србији код двоје наших држављана који су се 26. јуна вратили из Русије. У саопштењу Министарства здравља се наводи да су оба пацијента младе особе.

– Тренутно су у стабилном општем стању. Нису вакцинисани – наводи се у саопштењу и додаје да је секвенцирање урађено у Специјалистичком ветеринарском институту у Краљеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имунолог и микробиолог др Миланко Шеклер са института у Краљеву рекао је у гостовању на РТС да постоји могућност да је делта сој и раније био у циркулацији, али и да није смртоноснији у односу на остале мутације, само узрокује другачију клиничку слику.

– Симптоми су главобоља, сувоћа грла и бол у грлу. Не узрокује повишену телесну температуру и губитак чула укуса и мириса, а код старијих особа може да доведе до обилније секреције из носа. Најефикаснија заштита су вакцинација, ношење маски и одржавање дистанце – истакао је др Шеклер и додао да су невакцинисани на највећем удару новог соја:

– Зато апелујем да они који се нису имунизовали то ураде што пре, а маске је неопходно носити у свакој прилици. Две дозе вакцине против ковида 19 изгледа да пружају високу заштиту од делта соја коронавируса, саопштила је Европска агенција за лекове (ЕМА). – Нови подаци на основу чврстих доказа показују да две дозе вакцине штите од делта соја – рекао је Марко Кавалери, који је задужен за вакциналну стратегију ЕМА:

– Свесни смо забринутости због брзог ширења делта соја. Засад се чини да четири вакцине које су одобрене у Европској унији штите од свих сојева који циркулишу у Европи, укључујући и делта сој. Европски огранак СЗО предвиђа да ће такозвана делта варијанта, која је откривена у Индији, до августа бити „доминантан“ сој коронавируса, рекао је Кавалери и тиме потврдио прогнозе Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Вирусолог др Ана Глигић рекла је за Курир да је ово само још једна нова мутација вируса, која може бити опаснија за млађу популацију и оне који се нису вакцинисали: – Симптоми код овог соја јесу другачији зато што је реч о новој промени у самом вирусу, а како се он труди да преживи, нормално је да ће мутирати, али то не треба да доведе до панике код вакцинисаних јер вакцине које имамо у великом проценту штите од свих мутација.

Стручњаци упозоравају

Четврти талас на јесен ће опет напунити болнице

Др Миланко Шеклер рекао је у гостовању на РТС да је акценат на вакцинацији радно способног становништва, од 18 до 40 година, јер баш у том узрасту велики проценат невакцинисаних за које су опасне нове мутације вируса.

– Уколико имунизација у Србији остане на свега 50 одсто вакцинисаних, сценарио који нас чека на јесен јесте 4.000 заражених на дневном нивоу – упозорио је Шеклер. Међутим, епидемиолог др Предраг Кон се не слаже са Шеклеровим прогнозама и каже да је 4.000 „појачана“ бројка, али напомиње да број заражених може прећи 1.000.

И вирусолог др Нада Куљић Капулица је сагласна са др Коном. – Извесно је да ћемо на јесен имати око 1.000 новозаражених дневно. Нормално је да се надамо крају епидемије, али морамо да будемо обазриви јер је активност вируса још увек присутна – рекла је за Курир др Куљић Капулица.

ЧИЊЕНИЦЕ/ Симптоми делта соја

– Главобоља

– Сувоћа грла

– Бол у грлу

– Обилније секреције из носа код старијих особа

– Не изазова повишену телесну температуру и губитак чула мириса и укуса

ЧИЊЕНИЦЕ/О делта соју

– Први пут се појавио у Индији у марту 2020.

– Проширио се у више од 90 држава

– По симптомима подсећа на грип

– Овај сој је за 60 одсто заразнији од британске варијанте

– Највише оболевају млади и невакцинисани

– Стопа смртности и даље је ниска, али се смрт обично догађа неколико седмица након инфекције

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс