Регион

Регион на ногама! НОВИ ЗАХТЕВ СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ: Свети Стефан Карађорђевићима! МИЛО У НЕВЕРИЦИ!

На листи за враћање имовине налази се и Вила „Милочер“ с околином, дворац Лесковац у Ријеци Црнојевића, као и родна кућа краља Александра на Цетињу.

Црногорски председник Мило Ђукановић у тешкој је паници зато што је породица Карађорђевић на корак да преузме Свети Стефан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карађорђевићи су још 7. априла 2005. поднели захтев да им се врати имовина у Црној Гори, која им је конфискована 1947, а престолонаследник Александар сад је активирао тај процес захтевом да будвански парламент поништи одлуку о утврђивању јавног интереса ради експропријације 2.500 квадрата земље у Милочерском парку јер, како тврди, припада српској краљевској породици.

ПРСТ У ОКО ТАЈКУНИМА

На дугом списку имовине коју Карађорђевићи потражују су, наиме, Вила „Милочер“ с околином, укључујући и парцеле на Светом Стефану, дворац Лесковац у Ријеци Црнојевића, земљиште са родном кућом краља Александра на Цетињу…

– Ђукановић је у хистерији због Карађорђевића јер страхује да би у процесу реституције њима могла бити враћена имовина, а тај списак је подужи, па и она на Светом Стефану, који Мило посматра као свој. Он и тајкуни повезани с њим годинама дижу тамо своје пројекте. Мило је, што би се рекло, на апаратима, успаничен да ће му Карађорђевићи „отети“ Свети Стефан – прича извор Српског телеграфа из Подгорице.

Црногорски политиколог Владислав Дајковић у разговору за Српски телеграф сматра да би отета имовина у процесу реституције требало бити враћена Карађорђевићима, независно од Ђукановићевих интереса:

ДОСТА ЈЕ КОМУНИЗМА

– Кад смо већ целу земљу предали у руке НАТО савезу, не знам што не би вратили Карађорђевићима оно што им припада и за шта постоје докази! Сматрам да нема правде у Црној Гори док год се не обештете они којима је држава за време комунизма бесправно отела имовину.

Да се мештани Светог Стефана и Пржна питају, одлука о враћању имовине српској династији не би се уопште доводила у питање. Наиме, Крсто Рађеновић из Социјалистичке народне партије истиче да је краљ Александар Први саградио летњиковац у Милочеру тако што су му мештани поклонили готово 80 одсто земље, а да је из краљеве благајне уложено ондашњих 4,5 милиона динара.

– Краљ се, дакле, може сматрати зачетником елитног туризма у Црној Гори. Он је ту боравио неколико пута пре трагичне погибије у Марсеју 1934, али није дочекао крај радова – рекао је Рађеновић.

Чињенице

– престолонаследник Александар Други Карађорђевић и његова супруга Катарина су пре 16 година поднели захтев да им се врати целокупна имовина у Црној Гори

– предмет је предат Комисији за повраћај и обештећење у Бару

– покренули су поступак реституције за готово комплетан Милочерски парк – Вилу „Милочер“, део град-хотела Свети Стефан, спа-центар на самој Краљичиној плажи

– траже и парцеле у Пржну, на којима се гради нови хотел „Краљичина плажа“ с апартманима за продају

– потражују и земљу на острву Свети Стефан, а на двориште од 13.293 квадрата луксузног град-хотела уписана је забележба реституције

– траже и земљишни комплекс од готово 5.000 квадрата изнад Милочерског парка, који је укњижен на Прву банку

– потражују и део земљишног комплекса од 22.000 квадрата изнад пута кроз Милочерски парк

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс