Регион

Ситуација је драматична! ПОЛИЦИЈА СЕ РАСПОРЕЂУЈЕ ПО УЛИЦАМА ЗБОГ КОРОНЕ! Ево шта се дешава!

Грчка је почела да распоређује полицијске јединице на најпосећенијим туристичким острвима, услед ширења различитих сојева корона вируса.

Грчке власти су појачале присуство полиције на острвима као што су Миконос и Лос, јер расте забринутост због неуспеха локалних предузетника да испоштују здравствене мере усмерене на сузбијање пандемије, преноси британски лист „Гардијан“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Делта сој значи да се свака земља сада носи са четвртим таласом, а не како се очекивало у новембру“, изјавио је грчки министар туризма Харис Теохарис за „Гардијан“.
Гужве у кафићима

„Иако хотели и простори породичног типа марљиво спроводе протоколе, у кафићима је већа гужва него што бисмо желели, посебно међу млађом публиком па покушавамо да одржимо равнотежу“, додао је Теохарис.

Само је на Миконос послато око 186 полицајаца, у односу на 56 колико их је тамо било стационирано прошле године.

На Лос, популарно острво међу младим туристима, јуче је послато још 30 полицајаца, уз подршку службеника безбедности и прикривених агената.

Заменик грчког министра цивилне заштите Никос Хардалијас је рекао да су Миконос и Лос „на корак“ од тога да власти уведу додатна ограничења, те да је забрињавајућа и ситуација на острвима Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос.

Грчка острва у јужном Егејском мору означена су тамноцрвеном бојом на ковид мапи Европског центра за превенцију и контролу болести, што значи да се не препоручују путовања према том региону и из њега. У ту групу спада 13 острва, међу којима су између осталог Миконос, Санторини и Родос.

Стопе заразе порасле су међу људима старости између 20 и 30 година, а већина је била асимптоматска у земљи која је до сада регистровала више од 485.000 потврђених случајева корона вируса и скоро 13.000 умрлих од ковид-19.

Доласци порасли за 130 одсто

За разлику од остатка Европе, грчка туристичка индустрија прошла је релативно добро у десет недеља откако је та популарна дестинација отворена, а хотелијери су пријавили приметан пораст резервација и од Европљана и од путника из САД.

Доласци су порасли за 130 одсто у односу на прошлу годину, када је нација зависна од туриста доживела пад броја посетилаца од 75 одсто.

Приходи од туризма су прошлог месеца порасли за „више од 400 одсто у поређењу са јуном прошле године“, рекао је Теохарис.

„Надокнадили смо изгубљено тло. Од 19. јула је допутовало око 140.000 посетилаца из Велике Британије. Долазе у великом броју. Британија је важно тржиште“, изјавио је Теохарис.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг