Србија

КОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО И ОТКРИО СВЕ О НОВИМ МЕРАМА! Ово ће се променити када дођу четвороцифрени бројеви! Три ствари морамо да схватимо

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон рекао је данас да имамо пораст активности вируса, као и да очекујемо пораст броја новозаражених, и током следеће недеље.

Додао је да „не можемо знати какве ће последице имати повратак туриста, рекао је.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово јесте талас, можемо да га назовемо благи талас али пораст свакако јесте – рекао је др Кон.

Развој ситуације до краја лета?

– Поуздано се може рећи да наредне две недеље доћи до пораста активности. За све фестивале, славља достављено је оно што се препоручује, а то је да буду заштићени, да су вакцинисани, да су прележали, тестирани и да носе маску све време. Што се тиче фестивала имали смо пример Егзита и он је добро прошао. Открили смо и заражавања, али није дошло до наглог скока – објаснио је др Кон за РТС.

Трећа доза вакцине

– Трећа доза се даје али само онима који су у супресији, они који имају ослабљени имунитет због природне болести. Разне болести које јако обарају имунитет, ти пацијенти су у највећем ризику и за њих се препоручује вакцина. Најважније је да се те особе заштите. Јасно је да вакцина не може дуго да држи, таква је ситуација у Израелу, јавља се и у другим земљама. Посебно је битно да они који су старији полако губе ту заштиту и то је сада познато. Ми смо за сада одлучили само за оне који су у озбиљном ризику и имају тешке форме болести.

Како повећати број вакцинисаних

– До сада имамо 49,7 одсто имунизованог пунолетног становнишва, вероватно је више од 50 одсто. Прво и основно треба схватити да је вакцинација одобрена за старије од 12 година, треба схватити да долази формирање школских колектива и треба схватити да неће бити стриктних мера као прошле године јер постоји заштита. Лично размишљам, како ће, мора се инсистирати да колективи буду заштићени. Како ће радити они који не желе да буду вакцинисани то ћемо видети. Инсистирање неће престати од стране Јавног здравља. Заштићеност једнако вакцинисаност, и они који су прележали. Подразумева или да се непрекидно тестирају. Важи и за здравствене раднке и ту нема дилеме – истакао је епидемиолог за РТС.

Нове мере на јесен?

– О новим мерама и забранама у смислу затварања као што је било тешко да ће бити говора. Биће сигурно када дођу четвороцифрени бројеви да не могу јавна окупљања да буду као сада, сада је до 500 људи. Све што је више од 500 тражи одобрење од Кризног штаба. Дато је условно шта све треба да се обезбеди, да се заштићени окупљају, али и сведоци смо да се то не поштује. Морамо да подигнемо свест о томе, ја као епидемиолог имамо обавезу да инсистирам на вакцинисаности оних који ће ући у колективе и на заштићености.

О потпуној елиминацији вируса

– Не личи да ће бити елиминисан, на светском нивоу не можете једнако обавити вакцинацију. Вирус опстаје и мења се, самим тим када се промени толико да може да заобиђе имунитет који је створен вакцинацијом личи да ће опстати. То не могу да тврдим, али тако личи. Вакцине које имамо нису живе вакцине и од њих се не може очекивати брзо искорењивање. Овај вирус сада, делта сој, има већи репродукциони број, помиње се да је сада седам, што је врло високо. На почетку је био између два и три. Оно што треба схватити је да немамо вакцину, овај процес би трајао неупоредиво дуже и био би са више разних варијанти – објаснио је др Кон.

Како ће изгледати почетак нове школске године

– Можда неко мисли да ће епидемиолошка ситуација да се побољша, не очекујем да ће то да се деси, неће се ништа променити јер колективи јесу места преношења вируса, посебно делта сој који се показује да боље иде кроз млађе. Оно како ја видим почетак школске године је да деца треба да буду заштићена – закључио је др Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке