Србија

Није добро! КУРТИ СПРЕМА ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Уводи забрану!

После покретања регионалне иницијативе о економској сарадњи између Албаније, Северне Македоније и Србије, на Косову, које се противи овој идеји, покренута је инцијатива о увођењу реципроцитета у односима Косова са Србијом, преноси „Euronews Србија“.

Европска унија и Сједињене Америчке Државе позивају на уздржавање од свих потеза који штете дијалогу, док су Срби забринути због последица увођења реципроцитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Реципроцитет са Србијом није освета, то је здрав принцип између две држава које ће бити једнаке. Није реципроцитет да се поставе препреке, већ да се оне уклоне. Желимо да то успоставимо, како се те мере више не би укидале“, рекао је косовски премијер Аљбин Курти.

Реципроцитет за Куртија значи да ће на пропратној документацији одредиште за увоз робе из Србије бити Република Косово и да се неће признавати српска лична документа и регистарске таблице, јер Србија не признаје косовске.

„Не може се у будућност са било каквим баријерама. Мора да буде дијалог највеће и најјаче оружје да се решавају проблеми“, каже Сафет Грџаљиу, економски аналитичар.

„Курти покушава да изађе из дијалога“

„На сваки могући начин Курти покушава да изађе из дијалога, да га прекине, ето да разлог нађе у нечему другоме. Такође чињењица је да један такав приступ читавом односу питања релације између два народа на овим просторима је нешто што забрињава“, сматра потпредседник Српске листе на Косову Далибор Јевтић.

Од економског просперитета и мишљења партнера, изгледа да су Куртију тренутно важнији локални избори, најављени за октобар.
„Све оно што ће му у популистичком смислу, макар и краткорочно, донети некакве политичке поене ће он и урадити. И мислим да то у дугорочном смислу ће нанети штету свима“, каже Јевтић.

Грџаљиу сматра да ће „било која баријера произвести политичку нестабилност и сигурно погоршавати имиџ западног Балкана“.

„Ако и производимо такве баријере са било које стране, да ли је то Косово, да ли је Србија, да ли је Македонија или остале државе регије, сигурно ће погоршати имиџ Балкана и ту неће да буде страних улагања и поставља се питање како можемо имати бољу перспективу сви ми без страних улагања“, рекао је он.

У марту 2020. године, неколико дана када је први пут изабран за премијера, Курти је увео реципроцитет и тада је извоз робе из Србије на Косово наставио да опада као и за време стопостотних такси, за скоро 9

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/Ало.рс