Свет

Ситуација је драматична! Грађани бесни: Држава пуца по шавовима, војска на улицама, хеликоптери круже: „Умрећемо од глади“

Из Новог Јужног Велса, најмногољудније аустралијске савезне државе, саопштилии су у суботу о 210 локално проширених случајева заразе ковидом 19.

Полиција је оградила центар Сиднеја с више контролних тачака како би спречила планирани протест против мера затварања, преноси „Јутарњи лист“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Становницима Сиднеја и његове околине прошле недеље су уведене строге мере за сузбијање ширења пандемије коронавируса које ће трајати барем до краја августа. Погоршање ситуације с пандемијом догодило се због ширења делта соја.

Око хиљаду полицајаца распоређено је у околини Сиднеја како би спречили неовлашћене протесте против мера за сузбијање пандемије коронавируса, а издавале су се и обавесштења о забрани такси службама за превоз путника на демонстрације, саопштила је полиција NSW-а.

Током петка и суботе град су надлетали полицијски хеликоптери који су палили сирене чим су видели некога на путу и преко разгласа упозоравали људе да се придржавају правила.

Колико је цела ситуација отишла далеко, доказује чињеница да је у Сиднеј јуче стигло око стотину војника. Они ће током викенда одрадити тренинге и у понедељак преузети улице града.

„То је добра ствар за нас. Постоји мањина која мисли да за њих правила не важе и присуство војске сигурно ће их примирити“, рекао је министар полиције овог Јужног Велса Давид Елиот.

Међутим, његово мишљење не деле правници, али и велика већина грађана најмногољуднијег града Аустралије.

„Коришћење војске у либералној демократији је поприлично забрињавајуће“.

Мерама су најтеже погођена радничка насеља у западном предграђу Сиднеја где живи два милиона људи. Ти делови града су уједно и најсиромашнији, а тамошњи становници критикују власт да су рестрикције код њих строже него у богатијим дијеловима града.

„Умрећемо од глади, не можемо да платимо најам стана, а још нам забрањују да радимо. И на крају целе приче, они пошаљу војску на нас. Најблаже речено, људима се то неће свидети“, рекао је Стив Кристоу, локални градоначелник.

Као решење се намеће појачано вакцинисање, али у Аустралији, потпуно изненађујуће, то не иде тако глатко. Наиме, вакцинисано је тек 17 посто одрасле популације…

Упркос борби с наглим порастом броја заражених, који су углавном делта соја, Аустралија је досад успела да држи пандемију под контролом с укупно нешто више од 34.000 случајева заразе и 924 смртна случаја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист