Свет

ТОТАЛНИ ШОК ЗА ЗАПАД: Талибани прете одмаздом за све који покушају да нападну руску амбасаду у Кабулу

Покушај напада на руску амбасаду у Кабулу биће оштро сузбијен од стране талибана.

Руководство талибанског терористичког покрета (забрањено у Русији) не само да је распоредило своје снаге безбедности по ободу руске амбасаде у Кабулу, већ је и најавило да ће сваки покушај напада на руске дипломате бити одмах заустављен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније су талибани гарантовали безбедност руског дипломатског кора у Авганистану, а након заузимања авганистанске престонице одлучно су поставили стражу по целом ободу руске амбасаде, наглашавајући да би сваки напад на руско дипломатско одељење бити сузбијен на најоштрији начин.

Експерти примећују да би такве акције талибана могле бити повезане не само са недавним преговорима између представника талибанског покрета и руских дипломата, већ и са чињеницом да би данас Русија могла бити једна од првих земаља у свету која је признала легитимитет промене.власти у Авганистану.

„Талибани су дефинитивно терористички покрет забрањен у Русији. Међутим, тренутна ситуација показала је да је талибанска идеологија показала значајне промене у последњих десет година.

Ако талибани покажу своју спремност да владају Авганистаном у складу са међународним правом, онда би руска страна могла признати легитимност промене власти у овој земљи, иако је о томе очигледно прерано говорити у садашњој фази.

Извор: Wебтрибуне.рс