Свет

Свет у неверици! АКО ЈЕ ТО ТАЧНО, ОДМАХ КРЕЋЕМО У РАТ! Кина на ногама, твит америчког сенатора направио хаос!

Амерички сенатор је „грешком“ констатовао да Америка има 30.000 војника стационираних на Тајвану, за који Кина тврдо да припада њима

На твитеру је јутрос амерички сенатор Џон Корнин поделио детаље о броју америчких трупа стационираних у иностранству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Узимајуц́и у обзир да је у Авганистану пре „месец или два“ ​​било само 2.500 америчких војника, Корнин је покушавао да докаже да је мали број америчких војника одржало стабилност у ратом разореној земљи.

Али, иако су његове тврдње о стабилности Авганистана биле сумњиве, пажњу је привукла још једна тврдња из истог твита.

У свом прегледу, демократски сенатор, који је такође члан Изборног одбора за обавештајне послове, рекао је да су америчке трупе биле у Јужној Кореји (28.000), Немачкој (35.486), Јапану (50.000), Африци (7.000), али, што је још алармантније, тврди да се на Тајвану налази 30.000 америчких војника.

Овај твит није добро прихваћен у Кини, па је главни уредник „Глобал Тајмса“, Ху Ксијин, захтевао објашњење од америчких и тајванских власти.

Ако је тачно да САД имају 30.000, или мање од тог броја војника стационираних на острву Тајван, кинеске војне снаге ц́е одмах покренути рат како би елиминисали и протерали америчке војнике – написао је Ху поделивши слику Корнијевог твита.

Међутим, тајванска опозициона партија КМТ је једна од првих која је реаговала и исправила америчког сенатора, подсећајући да су последње америчке трупе напустиле острво 3. маја 1979. године.

Други су такође сугерисали да је Корнин „прогуглао“ америчке трупе на Тајвану, али није проверио чињенице.

Један корисник на друштвеној мрежи поручио је сенатору да кликне на „Википедију“ како би добио целу причу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке